Novosti|

Ovog vikenda u dvorištu novog vatrogasnog doma DVD-a Našice održan je prvi od četiri treninga u simulatoru plamenih udara, gdje su među polaznicima bili zapovjednik i zamjenik zapovjednika DVD-a Belišće.

Organizator osposobljavanja je Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije, a polaznici u prvoj grupi bili su zapovjednici i njihovi zamjenici središnjih vatrogasnih postrojbi u Osječko-baranjskoj županiji.

U mjesecu studenom bit će ukupno 4 obuke u simulatoru, koje započinju svakog petka u večenjim satima s predavanjima o simulatoru i opasnostima, a subotom će se se obavljati praktični dio – 4 ulaska u simulator te vježbe na poligonu. Riječ je o namjenski dizajniranom kontejneru za simulaciju stvarnih uvjeta požara u zatvorenom prostoru, gdje vatrogasaci, na siguran način i u uvjetima najbližima stvarnoj intervenciji, mogu osjetiti utjecaj vatre i dima, te naučiti kako se boriti protiv njih.

Opće je poznato da su poslovi vatrogasaca vrlo rizični i opasni, stoga vatrogasci u simulatoru stječu mogućnost upoznavanja „požarnog neprijatelja“. Ovakav način osposobljavanja i stjecanja vještina vrlo je koristan kako bi se u stvarnim intervencijama pronašao najbolji postupak za rješavanje cjelokupne požarne situacije, a ne ugrožavajući život vatrogasaca.

U planu je da ovakvu obuku prođu i ostali vatrogasci koji u intervencijama obavljaju ulazak u zatvorene prostore, odnosno koji već posjeduju vještine korištenja izolacijskih aparata i kretanja u zadimljenim prostorima.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content