Novosti iz života udruga|

Radionice modelarstva organizira Centar tehničke kulture Valpovo-Belišće u suradnji sa nastavnicima tehničke kulture u osnovnim školama. Sudjeluju učenici iz CTK-a Valpovo-Belišće, OŠ Valpovo, OŠ Belišće, OŠ Veliškovci, SOS Dječjem selu Ladimirevci i udrugama MI i Zvono. Učenike za ovu tehničku aktivnost pripremaju nastavnici tehničke kulture, a samu radionicu vode mentori iz CTK-a Valpovo-Belišće.

Aktivnosti su započete u OŠ M.P. Katančić Valpovo u ponedjeljak, 11. prosinca 2023. godine pod blok-satom tehničke kulture. Prvi su bili učenici iz 5.d i 8.c (ukupno 34 učenika).

U dva tjedna kroz radionice modelarstva proći će svi učenici od 5. do 8. razreda. Sve je organizirala nastavnica Biljana Pantoš u dogovoru s tajnicom ZTK-a Valpovo-Belišće Ivanom Francuz.

Učenici će u ovoj radionici raditi na Unimat strojevima i izrezivati modele bora od 3 mm šperploče po isprintanom nacrtu na samoljepivom papiru. Dva učenika moraju što kvalitetnije obraditi materijal i spojiti ga u zadani model. Nakon svih održanih radionica ocjenjivačko povjerenstvo izabrati će najbolji rad koji će dvije ekipe iz svake škole odvesti na županijski nivo natjecanja.

Početkom sljedeće godine (nakon „Zime u tehnici“) nastavit će se radionice modelarstva u OŠ Ivana Kukuljevića Belišće i OŠ Ladimirevci. Po završetku modelarstva kreću radionice STEM-a u navedenim školama.

Modelarstvo, gradnja fizičkih reprodukcija građevina, strojeva, brodova i sl. (modeli ili makete), obično umanjenih u određenom mjerilu; također maketarstvo. U pojedinim se djelatnostima razlikuje pojam modela od pojma makete, no najčešće se ti nazivi rabe kao istoznačnice. Primjenjuju se i grade za ispitivanje estetskih, funkcionalnih, tehničkih i tehnoloških odlika nekog objekta prije no što uđe u proizvodnju (u arhitekturi, građevinarstvu, brodogradnji, strojarstvu, automobilskoj i zrakoplovnoj industriji, itd.) ili kao vrsta zabave i sporta. (razlikujemo automodelarstvo; brodomaketarstvo; raketno modelarstvo; zrakoplovno modelarstvo; željezničko modelarstvo) (Tehnička enciklopedija)

Ivana Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content