Novosti|

632-620x442
U Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće 17. studenoga 2014. godine završio je projekt „Vukovar 1991. u Belišću 2014.“, a time i Mjesec hrvatske knjige.

Projekt traje već petu godinu, a ovaj put gostovali su pripadnici Turbo-voda i autor knjige o Domovinskom ratu “Na bojištu sjećanja”, Davor Batrac-Keks. Dečki iz Turbo-voda, koji je oformio i vodio Blago Zadro, a potom i njegov sin Robert, ispričali su kronološki događanja na Trpinjskoj cesti i drugim poprištima vukovarskih borbi. Turbo vod bio je slan na najdelikatnije i najopasnije zadatke u obrani Vukovara i vod koji je išao na ispomoć svim drugim dijelovima obrane Vukovara. Prosjek godina u Turbo vodu bio je dvadeset, a pripadnika je bilo svega osamnaest, od kojih je šest poginulo. Stipo Mlinarić dojmljivo je govorio o danima provedenim na bojištu, posebno ispričavši priče svih poginulih članova Turbo voda te kako su dobili ime.

Davor Batrac Keks je vukovarski branitelji iz Donje Motičine. Nakon 18.11.1991. bio je u logoru u Stajićevu i u Nišu te je kasnije u razmjeni oslobođen. I dalje je bio aktivni vojnik sve do umirovljenja. Keks je na najbolji način dokazao, kao i mnogi naši branitelji, da imaju vjeru i da gaje ljubav prema domovini i da to žrtvom mogu posvjedočiti.

Vrlo emotivno o svojim doživljajima, ali na trenutke i duhovito, govorio je i sam Davor Batrac Keks. Isto tako o Keksovim iskustvima te sjećanja na vukovarske branitelje i suborce iz Donje Motičine, ali i snagu, ljubav, izdržljivost, podsjetio je dr. Božidar Popović koji je bio i moderator večeri.

Sve prisutne posebno je pozdravio zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić istaknuvši pritom da je obrana Vukovara značila obranu i Osijeka, Valpova i samog Belišća.

Odabrane tekstove o Blagi Zadri i „Fenomen Vukovara“ čitale su Matea Brkić i Marija Vinković, učenice opće gimnazije u Valpovu.

Na samom kraju, uoči Keksova rođendana koji je 18.11., ravnateljica Vlasta Vicić poklonila mu je privjesak u ime Knjižnice, na kojem su ugravirani datum, nadimak i križ te gradovi Donja Motičina, Vukovar i Belišće. Keksu je 18.11. izuzetno poseban datum i to kroz tri fragmenta: rođendan, zarobljeništvo i vjenčanje.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content