Novosti|

U Hrvatskom školskom muzeju održana je svečana dodjela medalja, diploma i priznanja nagrađenim učenicima i mentorima na 43. međunarodnoj izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva “Lidice 2015.” kojoj su nazočili veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Martin Košatka, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba Katarina Milković, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Branka Manin, nagrađeni učenici, njihovi mentori i mnogobrojni gosti.

Nagrađeno je 1282 djece diplomama uključujući 190 medalja „Ruža Lidica“. U Hrvatsku su, od 77 izabranih i poslanih radova pristigla priznanja (diplome) za čak 15 likovnih radova i dvije medalje „Ruža Lidice“. Nagrađeni su mnogi učenici i mentor, između ostalih i iz Fotokluba Valpovo.

Tradicionalno, svake godine Hrvatski školski muzej i Veleposlanstvo Republike Češke organiziraju natječaj te odabir, pripremu i slanje radova na međunarodni natječaj dječjeg likovnog stvaralaštva u Lidice u Češku. Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice jedna je od najvećih i najznačajnijih manifestacija dječjeg stvaralaštva u svijetu. Priređuje se u znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidice koju su njemački nacisti ubili 1942. godine te na svu ostalu djecu stradalu u ratovima.

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće i Fotoklub Valpovo već dvanaest godina sudjeluju na ovoj prestižnoj manifestaciji dječjeg kreativnog stvaralaštva na području fotografije. Kao i svake godine, tako su i ove, u natjecanje uključili i djecu iz OŠ M.P. Katančić iz Valpova (mentor Goran Kupčerić) i OŠ I. Kukuljević iz Belišća (mentor Damir Tomas). Zajedno s polaznicima fotoradionice u CTK (mentor i selektor Dragan Francuz) mladi fotografi fotografirali su na predložene teme: budući da su Ujedinjeni narodi (UN) proglasili 2015. godinu međunarodnom godinom svjetlosti, UNESCO kao jedan od suorganizatora ove manifestacije predložio je da se 43. izdanje izložbe posveti temi „svjetlo“.

Pravo na sudjelovanje imaju djeca i učenici od 4 do 16 godina, a po dvije fotografije trinaestero natjecatelja poslane su krajem siječnja u Lidice.
Na 43. međunarodnoj izložbi u Lidicama sudjelovali su mladi iz 71 zemlje svijeta s ukupno 21.380 radova. Fotografi su poslali 1.411 fotografija. Povjerenstvo u Lidicama nagradilo je 14 autora iz Hrvatske, a od toga troje iz Fotokluba Valpovo.

Diplome su za svoje fotografije na temu „svjetlo“ zaslužile Marija Milošević i Petra Popović. Najviše priznanje, medalju „Ruža Lidica“ osvojio je Petar Čvagić. Priznanja su dobili i mentori Goran Kupčerić i Dragan Francuz.
Nastavak je ovo vrijednih međunarodnih priznanja koje mladi autori dobivaju od 2003. godine. Do sada je u ZTK Valpovo-Belišće stigla 24 diploma za pojedinačne radove i 4 „Ruža Lidica“ (ZTK Valpovo, CTK Valpovo, Danijel Jovinac i Petar Čvagić).

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content