Novosti|

20150219_164908-620x349

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ je od 05. veljače do 09. ožujka 2015. godine provodila edukacije i radionice za poslove u inkluzivnom volontiranju te edukaciju „Timski rad i komunikacija“ u sklopu projekta Volunteer new deal koji sufinancira Europska unija iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala te Ured Vlade RH za udruge. Ukupna vrijednost projekta iznosi 120.371,38 eura, Europska unija sufinancira u iznosu od 101.966,60 eura,a Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge u iznosu od 7.128,19 eura. Edukacije je provodila prvostupnica rehabilitacijske edukacije i dugogodišnja volonterka Tena Anić.

Edukacije i radionice za poslove u inkluzivnom volontiranju bile su na temu: kuhanje, održavanje okoliša, njega, održavanje kućanstva. Svaka tema se sastojala od dva dijela, teorijskog i praktičnog.

Kroz temu „kuhanje“ sudionici su u teorijskom dijelu prepoznavali namirnice, kako se one spremaju, slagali jelovnik, razgovarali o zdravoj prehrani, dok su u praktičnom dijelu pripremali 4 obroka prema zadanim namirnicama.

Tema „održavanje kućanstva“ prezentirala se na način da su se sudionici upoznali s prirodnim sredstvima za čišćenje i metodama kako se navedena sredstva koriste, a potom su imali praktičan rad kroz koji su napravljena sredstva imali priliku i sami primjeniti i uvjeriti se u njihovu učinkovitost.

DSCN7002-620x465

Tema „održavanje okoliša“- na početku predavanja sudionici su imali interaktivnu vježbu u kojoj su prepoznavali alate i strojeve te na koje se sve načine mogu primjenjivati. U drugom dijelu radionice sudionici su kroz praktičan rad sređivali okoliš.

„Njega“- kroz teorijski dio sudionici su educirani o upotrebi osnovnih lijekova, o higijeni tijela, kose, noktiju, kako pomoći osobi pri kretanju, koja je važnost rekreacije. U praktičnom dijelu sudionici su posjetili domove za stare i nemoćne i pokušali konkretno primjeniti naučene vještine.

Nakon odslušanih radionica sudionici su u svojim timovima educirani o važnosti timskog rada i dobroj komunikaciji unutar tima, toleranciji te načelima dobre suradnje.

Završetkom navedenih edukacija objedinjena je prva godina provedbe projekta koju su obilježile razne edukacije i radionice koje predstavljaju temelj za drugu godinu provedbe projekta u kojoj su predviđene organiziranje volonterskih aktivnosti ranjivih skupina koje će provoditi inkluzivni volonterski timovi uz pratnju mobilnog stručnog tima.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content