Novosti|

U utorak 16. rujna 2014. godine u Maloj vijećnici grada Belišća gradonačelnik Dinko Burić održao je konferenciju za novinare. Tema konferencije je bila pojeftinjenje vode i vraćanje preplaćenog iznosa računa za kolovoz 2014. građanima.

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, direktor tvrtke Hidrobel d.o.o. Andrej Bičak, direktorica tvrtke Kombel d.o.o. Marina Novoselnik te predstavnici medija.

Šok sa enormnim računima za vodu za kolovoz 2014. potaknuo je gradonačelnika Dinka Burića i njegove suradnike da pristupe višednevnim pregovorima s tvrtkom Duropack i nađu najpovoljnije rješenje za krajnje korisnike.

„Nama je bilo jasno da otkupom uređaja pitke vode, kojeg smo sukladno  novom Zakonu morali nabaviti i kojega smo realizirali početkom 2014. godine, do nužnog korigiranja cijene vode na više mora doći, jer je raniju proizvodnju vršio i cijenu vode formirao Duropack te su u toj cijeni vode bili uračunati i troškovi proizvodnje, troškovi tehnoloških i otpadnih voda. Međutim, računali smo da to povećanje neće biti drastično. Nije bilo za pretpostaviti da će prijašnji proizvođač pitke vode tvrtka Duropack enormno povećati  količinu prerađene otpadne vode, čiji je prosjek u 2012. i 2013. godini bio 44 000 kubika otpadne vode mjesečno, a od trenutka preuzimanja te funkcije od strane Hidrobela nastupilo je drastično povećanje računa Duropacka prema Hidrobelu za više od 47%, tj. više od 65 000 kubika otpadnih voda mjesečno, što je  gotovo neizdrživo opteretilo poslovanje tvrtke Hidrobel.“ – rekao je gradonačelnik Burić.

Tri su razloga povećanja cijene vode za korisnike u prethodnom razdoblju: prvi je povećanje naknada koje je propisala država sa 1,35 kuna na 2,85 kuna po kubiku plus 0,41 kn po kubiku za naknadu uređenja voda, drugi je  naknada koju je Grad obvezatno morao uvesti za vlasititi udio za razvoj javne vodoopskrbe i odvodnje od 2,58 kuna, a treći i najvažniji su već spomenuti dramatično povećani troškovi u posljednjih šest mjeseci, od trenutka preuzimanja uređaja za proizvodnju pitke vode, koje Hidrobelu ispostavlja proizvođač tehnološke vode, odnosno tvrtka Duropack.

No, temeljem ovih dana uspješno dovršenih pregovora gradonačelnika Burića s Upravom Duropacka Belišće, argumentiranim egzaktnim brojčanim pokazateljima, računi Duropacka prema Hidrobelu od 1. rujna 2014. godine vratiti će se na razinu onih iz 2013. godine. Ovo će omogućiti vraćanje cijena vode za kućanstva na području grada Belišća i prigradskih naselja na razinu računa za svibanj, lipanj i srpanj ove godine, s tim da će cijena jednog kubika vode u odnosu na te račune od sada biti čak i jeftinija za 0,27 kuna po kubiku kako bi se neutraliziralo neizbježno povećanje tzv. fiksnih troškova u cijeni vode za 18,26 koji ne ovise o ukupnoj potrošnji  vode po kubicima, nego su jednokratni trošak za svakog korisnika neovisno o tome koliko je vode potrošio.

Ovi tzv. fiksni troškovi ne mogu se izbjeći, jer u sebi sada sadrže ono što je preuzimanjem uređaja za proizvodnju pitke vode i predtretmanom pročišćavanja pitke vode preuzeo na sebe Grad, a što je do sada bio trošak koji je išao na račun Duropacka, koji oni više, razumljivo, ne mogu prihvaćati na svoj teret, a podrazumijevaju cijenu struje, koje troše uređaji za proizvodnju pitke vode, cijenu grijanja tog pogona, te ono što je najvažnije, troškove svakodnevne, 365 dana u godini, obvezatne zdravstvene kontrole ispravnosti pitke vode koju je do sada, u računima za vodu, do veljače ove godine na svoj teret preuzimala tvrtka Duropack, a to više niti može, niti smije.

U te fiksne troškove ulaze i troškovi svakodnevnog održavanja sustava za proizvodnju pitke vode i pročišćavanja otpadnih voda, ali i periodičnog godišnjeg održavanja, tzv. remonta koje je do sada također plaćao Duropack, a od sada ih mora plaćati Hidrobel.

No, smanjenjem cijene vode za 0,27 kuna od ovog mjeseca, u odnosu na mjesec svibanj, lipanj i srpanj, voda u Belišću će ponovo biti na staroj razini, pa čak za neke korisnike, ovisno o potrošnji, vjerovatno i jeftinija.

Zaključno, cijena pitke vode za građane Belišća i prigradskih naselja od idućeg mjeseca se vraća na staro, ali uz to Grad je donio odluku da se svim građanima na računima za ovaj mjesec umanjenjem starog računa vrati preplaćeni iznos za vodu. Grad će to koštati 108.000,00 kuna, ali će to zasigurno olakšati i tako tešku materijalnu situaciju našim sugrađanima.

Dakle, cijena vode prije poskupljenja u kolovozu bila je uključujući naknade 14,07 kuna po kubiku, za kolovoz 2014. je bila 18,29 kuna po kubiku, a nakon pregovora i usklađenja troškova s tvrtkom Duropack NOVA CIJENA VODE biti će 13,80 kn po kubiku.

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content