Novosti|

Na Veliku Gospu je kirvaj u Gorici Valpovačkoj, koja je uz Kitišance, najmanje prigradsko naselje grada Belišća. Ima šezdesetak domaćinstava, u nešto više kuća, koje su smještene u jedinoj i glavnoj ulici te oko 150 stanovnika. Po želji i uz veliko zalaganje mještana, 1994. godine izgrađena je katolička crkva posvećena Velikoj Gospi i nalazi se u sastavu rimokatoličke župe Bocanjevci. Crkveni god slavi se 15. kolovoza.

– Povodom današnjeg blagdana Velike Gospe i našeg kirvaja, svim mještanima upućujem čestitke, a njihovim gostima želim dobrodošlicu u naše malo, a najljepše prigradsko naselje. Proteklo razdoblje je u Gorici Valpovačkoj, uz sve odrađene radove, najviše obilježeno vrijednom rekonstrukcijom društvenog doma, koji je na raspolaganju svim mještanima. U vremenu pred nama, svima želim obilje zdravlja i Božjeg blagoslova te da nam svima bude zajednički cilj poboljšanje života u našoj Gorici Valpovačkoj, poručio je na Veliku Gospu Milan Strahinec, povjerenik za razvoj prigradskog naselja Gorica Valpovačka.

Blagdan Velike Gospe, uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju proglasio je 1. studenoga 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo. Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a u teškim vremenima i nevoljama narod ju je molio za pomoć. Pouzdajući se u njezin nebeski zagovor častili su je iz zahvalnosti kao “kraljicu Hrvata”. Kroz povijest nazivali su je i najvjernijom odvjetnicom Hrvata. Blagdan Velike Gospe je državni blagdan i neradni dan.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content