Novosti|

Jedna od najmlađih udruga na području Valpovštine, Ekološka udruga Eko-Drava prošlog je tjedna u belišćanskoj gradskoj vijećnici organizirala javni okrugli stol na temu „Kakvu vodu pijemo?“ Cilj ovog okruglog stola bio je upoznavanje građana s problematikom pitke vode i to kroz predavanje stručnjaka koji se svakodnevno bave ovom temom. Uvodno predavanje imala dr. sc. Mirna Habuda Stanić, docentica na Katedri za tehnologiju vode i ekologiju na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Svojom prezentacijom dr. Habuda Stanić prisutne je građane upoznala s globalnim problemima vezanim uz vodu, a iznijela je i podatke o sukobima koji se u nekim dijelovima svijeta vode zbog pitke vode te naglasila kako je to dodatni motiv da mi u Hrvatskoj čuvamo naše vodno bogatstvo. U svom izlaganju dr. Habuda Stanić prisutne je upoznala sa svim aspektima pitke vode i objasnila im razliku između izvorske, mineralne i stolne vode. O tome kako se vrši kontrola pitke vode govorila je dipl. ing. Vera Santo, voditeljica laboratorija za ispitivanje pitkih voda pri Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. U svom je izlaganju voditeljica Santo iznijela podatke o kvaliteti vode u Osječko-baranjskoj županiji u prošloj godini.

Što se tiče područja Valpovštine, najviše prekoračenja u kvaliteti vode zabilježeno je u vodi koju distribuira komunalno poduzeće Dvorac d.o.o. Valpovo, a ta su prekoračenja povezana s povećanom količinom željeza i mangana u analiziranim uzorcima vode. Ipak, najveći dugoročni problem je arsen koji se također nalazi u vodi koja dolazi iz vodocrpilišta Jarčevac. Naime, sadašnje najviše količine arsena od oko 50 μg/L po novom će pravilniku, koji će biti na snazi od 2015. godine, prelazit će preporučenu granicu od 10 μg/L.

Završno izlaganje na skupu je imala dipl. ing. Kornelija Orešković, rukovoditeljica Odjela za preradu voda i pročišćavanje otpadnih voda Belišća d.d. Ona je prisutne građane upoznala sa kvalitetom vode koju proizvodi Belišće d.d., a koja je prema svim iznesenim podacima za Osječku-baranjsku županiju jedna od najkvalitetnijih voda za piće. Prisutne je upoznala sa rezultatima analize bunarskih voda na području Valpovštine koja je pokazala lošu kvalitetu bunarskih voda. Nakon završenih izlaganja prisutni su građani postavljali pitanja i iznosili svoje mišljenje o problematici vezanoj uz pitku vodu. Najviše je pitanja bilo vezano uz bunarsku vodu, kućne sustave za pročišćavanje vode i vodu iz plastičnih boca. Voditeljica Santo je u razgovoru s građanima preporučila izbjegavanje korištenja bunarske vode za piće, jer i kada uzorci pokažu dobru kvalitetu vode ta se kvaliteta vrlo brzo može pogoršati nakon obilnijih kiša ili promjene tlaka. Također je upozorila na to da, iako je trenutno stanje sa vodom iz rijeke Drave zadovoljavajuće, rijeka Drava je izložena mogućim nepovoljnim vanjskim utjecajima koji poput izlijevanja otrovnog mulja u Mađarskoj mogu u potpunosti prekinuti snabdijevanje pitkom vodom.

Okrugli stol zatvorio je Dinko Župan, predsjednik Ekološke udruge Eko-Drava koji je naglasio da će Eko-Drava i dalje organizirati ovakve javne skupove na kojima će građani dobiti stručne odgovore na pitanja vezana uz očuvanje okoliša i zdravlje ljudi. Naime, jedan od glavnih ciljeva rada udruge Eko-Drava je jačanje uloge javnosti i omogućavanje pristupa informacijama koje do sada nisu dolazile do šire javnosti.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content