Novosti|

Proteklog tjedna, točnije 16. studenog 2016. godine, delegacija iz Belišća na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem na svečanoj dodjeli u Bruxellesu, u zgradi Europskog parlamenta, primila je nagradu „Europski grad sporta 2017.“!

Tim je povodom gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, predsjednikom Zajednice športskih udruga grada Belišća Milanom Zamaklarom i glavnim tajnikom Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravkom Ižakovićem održao konferenciju za medije u srijedu, 23. studenog 2016. godine, s početkom u 9:30 sati u Maloj vijećnici grada Belišća.

Gradonačelnik Belišća ponosno je istaknuo činjenicu da je ove godine, uz grad Belišće, ovu prestižnu titulu, koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu, dobilo još samo 8 europskih gradova do 25.000 stanovnika iz pet zemalja Europe (Italije, Španjolske, Bugarske, Grčke i, naravno, Hrvatske). To su gradovi Alassio, Tirano, Bansko, Evrotas, Montecantini Terme, Vicar, Orvieto i Coin. Uz ovu činjenicu, poseban značaj ovog priznanja jest i u tome da je ovo prvo priznanje s razine Europske unije koju je dobio bilo koji grad u Slavoniji i Baranji, a treći u Republici Hrvatskoj (Lepoglava i Buzet već nose titulu Europskog grada sporta)! Ove godine nagradu “Europki grad sporta” dobilo je još 15 europskih gradova veličine 25.000 do 500.000 stanovnika te francuski grad Marseille kao velegrad.

Ovom prigodom gradonačelnik Burić zahvalio je hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, a posebno zastupnici Biljani Borzan koja je bila u delegacija na dodjeli nagrada u Europskom parlamentu. Svoje pozdrave i čestitke na dodjeli došli su uputiti i zastupnici Marijana Petir i Ivica Tolić. Zahvala je upućena i Športskoj zajednici Osječko-baranjske županije te glavnom tajniku Dubravu Ižakoviću koji su inicirali kandidaturu Belišća prije nešto manje od godinu dana. Ižaković je naglasio kako je ovo velik događaj i za Županiju te uputio punu podršku Belišću u narednim planovima.

Gradonačelnik je pojasnio kako ova titula nosi i određene obveze, te će grad Belišće tijekom sljedeće godine imati bogat sportski program čije će finale biti obilježavanje Europskog tjedna sporta. Zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković dodala je kako je još jedna vrijednost titule u tome što je Belišće sad dio europske sportske obitelji te se otvaraju brojne mogućnosti za pisanje i realizaciju projekata, povlačenje sredstava iz Europske unije te za stjecanje novih partnera, suradnika i prijatelja kroz zajedničke projekte. Jedan takav već je nomirian te se čekaju rezultati, a uključuje Nogometni klub “Belišće ” i nogometni klub iz mađarskog Siklosa.

Gradonačelnik Burić zahvalio je Zajednici športskih udruga Belišće na čelu s predsjednikom Milanom Zamaklarom, svim sportskim kolektivima i sportašima, koji su se prije bavili i koji se sada bave sportom te promiču kvalitetan sportski život i postižu iznimne rezultate i uspjehe. Titula “Europski grad sporta 2017. godine” ostat će kao trajna vrijednost na ponos svih građana.

Više o sportu i rekreaciji u Belišću pročitajte OVDJE.

Foto: Tin Lacković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content