Novosti|

Danas je u belišćanskoj gradskoj vijećnici održana prezentacija i predstavljanje iznimno značajnog i vrijednog novog razvojnog projekta – dosadašnje izgradnje i realizacije  Plinifikacijsko kogeneracijskog postrojenja na biomasu Belišće I snage 1,2 MW,  koje se nalazi u Gospodarskoj zoni Sjever.  U prvi dio  projekta uloženo je 6,2 milijuna eura, a na prezentaciji su predstavljeni i planovi za novi  projekt – Sense Esco Belišće II snage 1,3 MW, vrijedan još 6 milijuna eura, čija realizacija započinje u lipnju. Dakle ukupna snaga ovog Plinifikacijsko kogeneracijskog postrojenja na biomasu u Belišću bit će 2,5 MW.

Na samoj lokaciji gradilišta, u blizini tvrtke HF Belišće,  brojnim je partnerima  predstavljeno što je do sada napravljeno, poput toplovodnog sustava grijanja tvrtke  Harburg – Freudenberger Belišće, prvog takvog sustava u Republici Hrvatskoj te što je do sada izgrađeno od energetskih objekata.

Na prezentaciji projekata Sense Esco Belišće I i  Sense Esco Belišće II u Velikoj vijećnici grada Belišća bilo je šezdesetak  predstavnika tvrtki, banaka, financijskih institucija  i udruženja, među kojima i partneri u projektu. A partneri su ugledne i poznate  europske i svjetske tvrtke, banke i sustavi iz Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Austrije i Hrvatske, kao što su: InterCapital, General Electric Capital London, General ElectricJenbacher, EQTEC, ZEHNDER, EQTEC/EBIOS, EBRD i WEBSEFFII, Erste banka, HF Belišće, Agencija za investicije i konkurentnost i  drugi.

Gradonačelnik Dinko Burić sa svojim je zamjenicima izrazio dobrodošlicu investitorima u Belišće, zahvalivši im što su naš grad prepoznali kao destinaciju u koju vrijedi ulagati. Naglasio je kako će im  Grad Belišće i u buduće pomagati u svemu, posebno u svladavanju birokratskih barijera. Gradonačelnik Dinko Burić je na kraju svog pozdravnog govora još dodao kako prave vrijednosti nekog grada nisu gradonačelnik i gradska uprava, nego investitori koji stvaraju nova radna mjesta.

Direktor tvrtke Sense Esco iz Zagreba, Marko Slunjski, zahvalio je na iznimno dobroj suradnji, naglasivši kako je ovo što je do sada obavljeno u Belišću, uz pomoć belišćanske Gradske uprave, primjer dobre prakse jer, dok im je drugdje trebalo i po godinu i pol za rješavanje birokracije, za Sense Esco Belišće I, uz pomoć Grada Belišća,  dokumentaciju su riješili za šest mjeseci, a za sljedeći projekt – Sense Esco Belišće II za svega pet mjeseci.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content