Novosti|

Župa sv. Josipa Radnika Belišće, ovoga je vikenda organizirala tribinu “Vjernik u suvremenom hrvatskom društvu” čiji je gost bio teolog, kolumnist i novinar dr. sc. Ivica Šola, inače sveučilišni profesor na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Gosta čiji nastupe privlače iznimnu pozornost hrvatske javnosti, a koji u svojim promišljanjima britko “secira” društvenu, političku i duhovnu klimu u Hrvatskoj, pred prepunom je belišćanskom gradskom vijećnicom ukratko predstavio župnik župe Belišće,  fra Branko Janjić, te prof. Branko Matišić, suorganizator ovog događaja, nazvavši gosta ove tribine “svjetionikom nad uzburkanim morem hrvatske sadašnjosti”.

U svom iznimno zanimljivom izlaganju o ovoj, inače slabo zastupljenoj problematici, Šola je između ostalog konstatirao kako se danas više nego ikad na narod, a osobito vjernike, utječe preko kulture, medija i nevladinih udruga na način da manjina strategijom posramljivanja kontrolira većinu. I dok je u Europi i svijetu taj val s Brexitom i izborom Donalda Trumpa u SAD-u počeo slabjeti, kod nas on jača, pa biti vjernikom u današnjem društvu postaje sve teže, posebice zbog činjenice da katolici slabo ili nikako ne čitaju svoje izvore i da slabo poznaju svoju tradiciju i povijest kojom bi se zapravo trebali ponositi i uz pomoć nje se prestati bojati suprotnih tuđih mišljenja i stavova.

“I onda dolazimo do termina poznatog kao “liječeni katolik”. On nastaje kada vjernik, odnosno katolik vidi da ga u napredovanju koči njegova vjera i pogledi na život i polako prihvaća nametnuta mu drugačija stajališta, ne bi li se što bolje i lakše uklopio u određenu sredinu i ne bi li u njoj bio bolje prihvaćen. Strah ih je govoriti o pologu svoje vjere i nisu svjesni da ih ta “druga strana” ne voli, jer nitko ne voli izdajice. Takvi “liječeni katolici” gori su od ateista, no nažalost sve ih je više, a Sveučilišta su posebno pogodno tlo za njihov nastanak”, konstatirao je Šola apelirajući na crkveni vrh da otvaranjem crkvenih vrtića, škola i Sveučilišta, kao što su to već učinile mnoge katoličke zemlje, potiču nove mlade generacije da se kroz kvalitetnu izobrazbu učvrste u svojoj vjeri i postanu nositelji novog i boljeg svijeta.

Apelirao je također i na vjernike da bez obzira na teškoće sačuvaju svoju vjeru u svoj njezinoj ljepoti. Jer svi su napadi na vjeru i vjernike zapravo jasan znak straha od njih, jer oni uvijek iznova svjedoče da je prava definicija vjere usklik „Unatoč“ zahvaljujući kojem vjernici i unatoč svim teškoćama i sumnjama, ne gube vjeru i životni smisao i čvrsto ustraju na svom putu.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content