Novosti|

U četvrtak 31. listopada u Velikoj vijećnici grada Belišća s početkom u 12 sati održana je tiskovna konferencija o provedbi projekta Biciklom kroz kulture od Harkanja do Belišća. Na početku je sve pozdravio i zaželio dobrodošlicu gradonačelnik Belišća g. Dinko Burić i ukratko predstavio belišćanski dio u ovom projektu prekogranične suradnje. U ime župana Osječko-baranjske županije skup je pozdravio njegov zamjenik g. Dragan Vulin i istaknuo važnost ovakvih projekata za razvoj županije i planove koje županija kani provesti u narednom razdoblju. Na kraju je pobliže projekt predstavila stručna voditeljica projekta u Mađarskoj gđa. Ildiko Siposne Burai te izrazila zadovoljstvo na uspješnoj suradnji s gradom Belišćem. Evo i nekoliko pojedinosti o projektu:

Projekt
Biciklom kroz kulture od Harkanja do Belišća
(Cycling Across Cultures from Harkany to Belišće, HUHR/1101/1.2.2/1003)

Projekt Biciklom kroz kulture od Harkanja do Belišća započeo je uspostavom partnerstva između gradova koji sudjeluju u projektu.
Poticaj za suradnju na projektu bila je želja još više približiti dva pogranična grada putem biciklističkih staza koje ujedno dio velike mreže biciklističkih staza u EU.
Biciklističke staze kao turistička infrastruktura imaju veoma široku namjenu. Njihov je smisao ne samo turizam sam po sebi, već i mogućnost razvoja aktivnosti koja pridonosi zdravlju stanovništva, ali i podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša čime se daje doprinos i postizanju ciljeva zadanih u Strategiji Europa 2020 koji govore o smanjenju emisija CO2.

Projekt je započeo 1. siječnja 2013. godine i traje 20 mjeseci, do 31. kolovoza 2014.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 679.091,66 Eura, od toga
Grad Harkany, vodeći partner: 475.173,39 Eura
Grad Belišće, hrvatski partner 203.918,27 Eura

Sufinanciranje EU u projektu iznosi 85% ili 577.227,90 Eura.

Glavne aktivnosti u projektu jesu: izgradnja biciklističke staze – 1 km na hrvatskoj, 1,5 km na mađarskoj strani; izgradnja pratećih objekata na mađarskoj strani (odmorište sa sanitarnim čvorom), postavljanje vidikovca na hrvatskoj strani, izrada IT baze podataka o turističkim atrakcijama i stvaranje tematskih biciklističkih ruta s obje strane granice.
Nakon tiskovne konferencije svi su se uputili u ulicu Borik u Belišću, gdje su otvoreni radovi na izgradnji biciklističke staze u okviru projekta, koja će prolaziti ulicama Borik i Matije Gupca. Ova dionica staze predstavlja jednu fazu projekta biciklističkih staza u gradu Belišću koja će ići od Belišća do prigradskog naselja Gat.

Izvođač radova je Gradnja d.o.o. Osijek
Vrijednost radova iznosi 924.286,56 Kn.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content