Novosti|

Osam mjeseci nakon što su gradonačelnik Belišća Dinko Burić i župan Osječko – baranjske županije Vladimir Šišljagić položili kamen temeljac, a zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković položila povelju u temelje objekta, danas (14. svibnja) svečano je otvoren novi Društveni dom u Gatu, kojeg je blagoslovio veliškovački župnik, vlč. Božo Ljubičić.

Ne skrivajući zadovoljstvo i ponos novoizgrađenim domom, gradonačelnik Belišća Dinko Burić je sa svojim zamjenicima, Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, pozvao sve Gaćanke i Gaćane na svečano otvorenje, a pozivu se odazvao i župan Vladimir Šišljagić. Svečanost otvorenja uveličao je Gradski puhački orkestar grada Belišća, Belišćanske mažoretkinje, pjevačka i folklorna skupina KUD-a “Ante Evetović Miroljub” Veliškovci – Gat – Tiborjanci te Lenka Stanić koja je iščitala pjesmu posvećenu svom Gatu. Nakon svečanosti otvorenja, svi gosti pozvani su na ručak – čobanac iz velikog kotlića koji su pripremili članovi Udruge Kotiličari.

I novinarima je gradonačelnik Burić potvrdio koliko je sretan i ponosan zbog ovog događaja, ne samo kao gradonačelnik, nego i kao čovjek koji dijeli svakodnevicu s ljudima.

-Realizirano je nešto što je istinska potreba za Gat. Ovaj društveni dom obećavan je gotovo tri desetljeća i iskrena mi je želja, kao i svima nama u Gradskoj upravi – neka djela govore više nego riječi. Ovo je rezultat zajedničkog napora grada Belišća i Osječko – baranjske županije, naglasio je gradonačelnik Burić, zahvalivši još jednom Županiji na čelu sa županom dr. Vladimirom Šišljagićem što su prepoznali važnost ovog objekta ne samo za mještane Gata, nego i Veliškovaca i Tiborjanaca.

Dodao je da je želja, obzirom da je u Veliškovcima osnovna škola koju pohađaju djeca iz ova tri mjesta, da se u Gatu za početak otvori dječja igraonica, a kasnije i odjeljenje Dječjeg vrtića “Maslačak” Belišće, kako bi djeca s ovog područja imala u svom mjestu mogućnost predškolskog odgoja. Društveni dom osmišljen je kao multifunkcionalni prostor u kojem se može naći mjesto za djelovanje udruga, za edukaciju, za poljoprivrednike (obzirom da je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja gospodarstva na području grada Belišća).

-Neka bude sa srećom, neka bude na korist svima, a svima nama ostaje veliko zadovoljstvo da nešto što se dugo godina čekalo, da se obećanje konačno i ispunilo, poručio je gradonačelnik Burić.

Ništa manje sretna i zadovoljna nije bila ni zamjenica gradonačelnika Belišća, Ljerka Vučković, inicijatorica ovog projekta, koja je i mještanka Gata.

-Presretna sam i zadovoljna, ne zbog sebe, nego zbog ovog sela koje to zaslužuje, sela u kojem je život još uvijek aktivan. Kao što je gospođa Lenka izrecitirala – ljudi su žilavi, tu su, ne odlaze, trude se, rade, ponekad se muče i oni su zaslužili dobiti objekt koji će im svima koristiti, rekla je, te dodala da i kao mještanka Gata i kao njegova zamjenica, mora zahvaliti gradonačelniku Dinku Buriću što je imao razumijevanja i od početka dao potporu projektu izgradnje društvenog doma u Gatu.

Čestitajući vodstvu grada Belišća, ali i mještanima Gata na još jednoj velikoj i ostvarenoj investiciji, osječko – baranjski župan Vladimir Šišljagić osvrnuo se na 30-godišnje neispunjeno obećanje mještanima Gata o društvenom domu.

-Prije godinu i pol dana, ne mogavši više čekati da se objavi natječaj iz Programa ruralnog razvoja, u gradu Belišću, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem i njegovim suradnicima, odlučili su se izdvojiti svoja financijska sredstva, uz pomoć Osječko – baranjske županije, koja je dijelom sufinancirala izgradnju i opremanje, krenulo se u realizaciju ovog velikog projekta, koji je nakon nekoliko mjeseci i završen na korist i zadovoljstvo i Gata i Veliškovaca i Tiborjanaca. Srce mi je veselo, radostan sam kao i uvijek kada se izgradi nešto novo, a posebno kada je to odraz želja i potreba samih mještana, kao što je to slučaj ovdje u Gatu, zaključio je župan Šišljagić.

Društveni dom prema projektu, koji je izradio Arhitektonski ured Bas iz Belišća, tlocrtne je površine 535,35 kvadratna metra, a sadržava multifunkcionalnu dvoranu, kuhinju, spremište, prostore za udruge, prostor za dječju igraonicu, sanitarni čvor i poslovni prostor. Vrijednost ugovorenih građevinskih i instalaterskih radova je 2.321.510,56 kn (bez PDV-a), a osigurano je i 600.000 kuna za kompletno opremanje zgrade i svih njenih prostorija. Za projektnu dokumentaciju utrošeno je 66.852,12 kune (bez PDV-a) od čega je Osječko-baranjska županija izdvojila 20.000 kuna za projektiranje društvenog doma.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

 

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content