Novosti|

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, 5. kolovoza 2017. godine, Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća organizirali su tradicionalnu biciklističku vožnju “Biciklom do spomenika”.

Ispred zgrade Gradske uprave okupio se velik broj građana koji su u biciklističkoj koloni krenuli prema Spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika, počast i zahvalu poginulim hrvatskim braniteljima i svim stradalnicima Domovinskog rata odali su predstavnici Grada Belišća predvođeni zamjenicom gradonačelnika Ljerkom Vučković, predstavnici Gradskog vijeća grada Belišća na čelu s predsjednikom Darijem Fletkom, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine, predstavnici braniteljskih udruga, UHDDR-a Belišće i HVIDR-e Belišće, predstavnici Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Osijek podružnica Belišće te predstavnici Policijske postaje Belišće koje je predvodio načelnik Zdravko Mandić. Svečanom i dostojanstvenom obilježavanju pridružili su se i gradski vijećnici, predstavnici gradskih tvrtki i ustanova, povjerenici za prigradska naselja grada Belišća, predstavnici ostalih udruga i građani. Himnu je izvela Valentina Gyerek, a nakon minute šutnje u znak sjećanja na sve koji su žrtvovali svoje živote za neovisnu i slobodnu Republiku Hrvatsku, službu riječi predvodio je belišćanski župnik fra Branko Janjić. Svečani dio obilježavanja ovog velikog datuma završio je izvedbom skladbe „Ne dirajte mi ravnicu“.

Nakon svečanog dijela programa, svi sudionici uputili su se u Ribički dom na lijevoj obali Drave gdje je Turistička zajednica grada Belišća pripremila osvježavajuće napitke i peciva za sve bicikliste i sudionike.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slavi se 5. kolovoza kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu te predstavlja jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti. Naime, na taj je dan 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, a koja je uz akciju “Bljesak” dovela do kraja Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content