Novosti|

vatr-620x413

U suradnji sa Državnom upravnom za zaštitu i spašavanje Područnim uredom Osijek u srijedu, 17. prosinca 2014., u Gradskoj upravi grada Belišća održana je svečana dodjela Potvrda o pohađanju osposobljavanja za članove Stožera za zaštitu i spašavanje, Zapovjedništva civilne zaštite i Postrojbe civilne zaštite opće namjene.

Na samom početku sve prisutne pozdravila je načelnica Stožera za zaštitu i spašavanje grada Belišća Ljerka Vučković koja je pohvalila članove postrojbi na anganžmanu u ovogodišnjim akcijama zaštite i spašavanja u povodu poplava na području grada kao i u svim dosadašnjim aktivnostima. Istaknula je posebno dobru suradnju sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje te da je ovogodišnje dodjeljeno Priznanje Državne uprave za promicanje sustava zaštite i spašavanja stvarni dokaz kvalitetnog rada lokalnih snaga kao i suradnje sa nadležnim državnim tijelima.

Zapovjednik zapovjedništva civilne zaštite Domagoj Varžić tom prilikom je istaknuo kako su u prethodnom razdoblju napravljeni značajni pomaci u razvoju sustava zaštite i spašavanja na području grada Belišća, kako u onom tehničkom smislu u svezi izrade planske i provedbene dokumentacije tako i na planu osiguravanja financijskih sredstva za razvoj sustava. Postrojbe su opremljene potrebnom opremom za rad, a ovogodišnje osposobljavanje učinilo je značajan pomak u podizanju razine spremnosti redovnih snaga. Financijska sredstva u prethodnom razdoblju za razvoj sustava zaštite i spašavanja povećana su za gotovo 100%. Spomenuo je neke od značajnih akcija u kojima su gradske snage pokazale svoju organiziranost i spremnost na pravovremenu reakciju i pomoć u svakom trenutku. Na kraju je istaknuo kako se u narednom razdoblju planira nastaviti sa izvršavanjem ciljeva koji su postavljeni pred lokalnu zajednicu planskim dokumentima kako bi sustava zaštite i spašavanja na razini grada Belišća bio u svojoj punoj funkciji. U tijeku je revizija članova postrojbe civilne zaštite opće namjene sa željom da se ova postrojba upotpuni sa osobama koje su spremne odazvati se pozivu na pomoć kada je ona najpotrebnija, a planirana je i revizija planskih dokumenata u skladu sa novim zakonskim propisima uz napomenu kako će financijska sredstva za razvoj ovog sustava u budućnosti ostatiti na razini dosadašnjeg plana te se ne planiraju smanjivati.

Ispred Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek nazočnima se obratio pročelnik Cvjetko Obradović sa suradnicima Silvanom Pirić i Zvonkom Grgecom te je istaknuo kako smo ove godine po prvi puta u povijesti imali proglašenje državne katastrofe uslijed nastalih poplava u kojem slučaju je Republika Hrvatska preuzela nadležnost u svim akcijama zaštite i spašavanja na branjenom području. U svim tim akcijama uvidjelo se kako se može računati na postrojbe civilne zaštite koje su posebno u ovogodišnjim akcijama zaštite i spašavanja dale svoj izniman doprinosa u radu. S obzirom da postojeće snage sustava zaštite i spašavanja nisu u mogućnosti odgovoriti na sve zadaće, Državna uprava za zaštitu i spašavanje odlučila je započeti sa osposobljavanje postrojbi, a što se planira činiti i dalje. Od ukupno 42 postrojbe sa područja odgovornosti Područni ured državne uprave za zaštitu i spašavanje Osijek proveo je osposobljavanje za 27 postrojbi. Napomenuo je kako se prilikom provođenja akcija zaštite i spašavanja lokalna samouprava treba oslanjati prvenstveno na vlastite snage, a što se upravo pokazalo na primjeru Belišća u ovogodišnjoj obrani od poplava na kojoj su sudjelovale isključivo lokalne snage. Čestitao je svim polaznicima osposobljavanja i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Nakon prigodnih govora, pročelnik Cvjetko Obradović uručio je Potvrde o osposobljavanju za članove Stožera za zaštitu i spašavanje i to Ljerki Vučković, Domagoju Varžiću, Dubravku Čovčiću, Josipu Kozini, Romanu Klanjščeku, Slavku Milekiću, Dejanu Mostini, Danijelu Kardošu, Josipu Rakmiću, Ivanu Vincetiću, Nedeljku Dominkoviću i Ivani Kovačević Ivanišić.

Načelnica Stožera za zaštitu i spašavanje Ljerka Vučković i Zapovjednik civilne zaštite Domagoj Varžić uručili su Potvrde o osposobljavanju za članove postrojbe civilne zaštite opće namjene i to Josipu Hati, Goranu Kupčeriću, Miroslavu Maričiću, Dinku Jelkiću, Siniši Švecu, Tihomiru Čorbi, Draganu Anušiću, Danielu Žaji, Dariu Lopušiću i Davidu Šomođiu.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content