Novosti|

Jučer, 20. kolovoza, prema starom kalendaru spomendan je sv. Stjepana, ugarskog kralja, ujedno i bistrinački kirvaj. Svetu misu za sve Bistrinčane, i žive i pokojne, u 9:30 sati je u filijalnoj crkvi svetog Stjepana predvodio fra Branko Janjić, belišćanski župnik.

Uoči bistrinačkog kirvaja, razgovarali smo s Radetom Bagarićem, povjerenikom za razvoj prigradskog naselja Bistrinci, koji je, osim čestitke svojim sumještanima za kirvaj, poželio ugodan boravak i druženje svim gostima, te zahvalio gradonačelniku Belišća Dinku Buriću i svim nadležnim gradskim institucijama na svemu što su do sada učinili za Bistrince, uz nadu da će se dobra suradnja nastaviti i ubuduće.

U sklopu proslave kirvaja, Povjerenstvo grada Belišća za mjesto Bistrince, Nogometni klub Podravac, Turistička zajednica grada Belišća i Kalivoda obrt organizirali su proslavu crkvenog goda u Bistrincima na trgu ispred crkve u večernjim satima. Mještane i goste zabavljao je Alkotest band.

Inače, srednjovjekovne isprave upućuju na gotovo sedamsto godina (od 1328.) stari kontinuitet postojanja Bistrinaca – najduži poznati na cijelom području grada Belišća. Na njihovoj prvobitnoj lokaciji, na lijevoj obali Drave, istočno od Torjanaca postaju ubrzo dio valpovačkoga vlastelinstva. Osamdesetih godina 17. stoljeća hrvatski stanovnici toga staroga baranjskoga sela napuštaju dotadašnje obitavalište i postaju prvi stanovnici istoimenoga, ali slavonskog sela Bistrinci na sadašnjem mjestu tj. na desnoj obali Drave.

Najveće su prigradsko naselje grada Belišća, formalno i administrativno odvojeno, a stvarno i fizički čvrsto povezano i po svemu, svim važnijim značajkama urbanog, komunalnog, društvenog i inog života, gotovo da čine jednu cjelinu. To je selo puno starije od grada kojem pripada, pa je i tu, u povijesnom razvoju, stvorena prva, glavna i najčvršća veza. Filijalna crkva Župe Belišće u Bistrincima izgrađena je 1813. godine. Posvećena je sv. Stjepanu Ugarskom, mađarskom kralju, a crkveni god je 20. kolovoza.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content