Novosti|

Na inicijativu gradonačelnika Zvonka Borića održan je u ponedjeljak, 28. siječnja, u gradskoj upravi u Belišću radni sastanak na temu „Maloljetnička delikvencija“. Na sastanku su sudjelovali predsjednica Vijeća za prevenciju grada Belišća Marija Ilić, pročelnica Antonija Andrašek Barić, zamjenica Općinskog državnog odvjetnika za mladež, sutkinja Općinskog suda u Osijeku za mladež, ravnatelji Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće i Srednje škole Valpovo, ravnateljica Centra za socijalnu skb Valpovo, savjetnica Pravobraniteljice za djecu, načelnik Policijske postaje Valpovo i pedagoginja Srednje škole Valpovo.
Na početku gradonačelnik je istaknuo problem maloljetničke delikvencije koji je prisutan u gradu Belišću i kako je potrebno sinergijom svih nadležnih institucija zajedno sa lokalnom zajednicom djelovati na preveniranju i sprječavanju delikventnog ponašanja djece i maloljetnika. Predsjednica Vijeća za prevenciju Marija Ilić istaknula je kako je u proteklom razdoblju Vijeće nastojalo kroz različite programe prevenirati prekršajno postupanje mladih osoba te kako je rad Vijeća za prevenciju grada Belišće od strane Policijske uprave OBŽ ocjenjen vrlo uspješnim. Savjetnica Pravobraniteljice za djecu pohvalila je ovu incijativu grada Belišća i napomenula kako su zakonski propisi vrlo dobri ali njihova provedba još nije dostigla razinu da se sve propisano i primjenjuje u praksi. Istaknula je problem u svezi primjene mjera obiteljskog zakona gdje je težište više stavljeno na nadzor roditelja u izvršavanju roditeljske skrbi, a manje na dijete i njegove interese te da je upravo to jedan od razloga problema delikventnog ponašanja mladih. Svi sudionici sastanka upoznali su nazočne sa svojim iskustvima i pohvalili inicijativu gradonačelnika za ovim radnim sastankom.
Na kraju je donesen zajednički zaključak kako je i dalje potrebno poduzimati napore u poboljšanju kvalitete skrbi za djecu, održavati zajedničke sastanke te kako bi se uvođenjem poludnevnog boravka za djecu sa poremečajima u ponašanju mogao pokazati kao jedan od učinkovitih načina prevencije maloljetničke delikvencije. Gradonačelnik je potvrdio kako je grad Belišće već određeno vrijeme u dogovorima sa Centrom za socijalnu skrb o uvođenju poludnevnog boravka za što je osiguran prostor i da se nada da će ovaj sastanak rezultirati boljim radom na prevenciji u budućem razdoblju.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content