Novosti|

zvono1

Zaposlenice Lokalnog volonterskog centra Zvono tijekom listopada i studenog 2014.godine nastavljaju provođenje aktivnosti usmjerene na programe za učenike osnovnih i srednjih škola kroz koje će se omogućiti bolja međugeneracijska komunikacija, uključivanje učenika u život lokalne zajednice, povećanje prilika za utjecaj na formiranje lokalnih politika te primjena stečenih kompetencija u daljnjem obrazovanju i zapošljavanju.
U 5 osnovnih škola – Belišće, Veliškovci, Valpovo, Bizovac i Petrijevci te u Srednjoj školi Valpovo održane su radionice gdje je 350 učenika pokazalo svoje znanje o osnovnim značajkama volonterstva te su iznijeli svoje stavove, mišljenje i ideje o tome kako zamišljaju osnivanje i funkcioniranje volonterskih klubova u svojim školama, tko bi ih trebao voditi, kojim će se aktivnostima baviti i koja će uloga kluba biti u školi.
Učenicima je ukazano na potrebu uključivanja djece s poteškoćama u različite volonterske akcije i na njihov doprinos u pružanju pomoći drugim osobama u potrebi. S obzirom da su mladi jako aktivni u društvenim mrežama pružena im je mogućnost da svoj volonterski angažman objave i putem interneta u novoj burzi volonterskog rada koja je u izradi i bit će postavljena na stranici Lokalnog volonterskog centra Zvono.
Učenici su pokazali zavidnu razinu znanja o značajkama volonterskog angažmana, puno učenika je već sada aktivno i sudjeluju u različitim programima pomoći, ali se i kod većine učenika pokazala želja za sudjelovanjem u volonterskim akcijama kluba u svojoj školi.
Osim toga, 14.studenog 2014. provedena je edukacija „Biti volonter“ za 30 učenika Srednje škole Valpovo koji su već aktivni u zajednici, tj. obavljaju volonterske aktivnosti kod različitih organizatora volontiranja (škole, vrtići, knjižnice). Sudionici edukacije su upoznati sa zakonskim odredbama Zakona o volonterstvu, s pravima i obvezama volontera i organizatora volontiranja te s ostalim značajkama volonterstva kako bi na zakonom priznati način obavljali aktivnosti kod svoga organizatora volontiranja. Na kraju edukacije sudionicima su podijeljene volonterske knjižice u koje će se upisivati njihov volonterski angažman.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content