Novosti|

Danas je u Belišću, po prvi put, obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Belišća. Cjelodnevni program započeo je u prijepodnevnim satima okupljanjem kod zgrade Gradske uprave. Nakon toga su okupljeni krenuli prema spomen križu na belišćanskom groblju, gdje je bilo polaganje vijenaca, a zatim je protokol odavanja počasti i polaganja vijenaca bio i kod spomen obilježja poginulim braniteljima na lijevoj obali Drave, nakon čega je uslijedila misa u svetištu Svete Ane. U podne je u Centru za kulturu Sigmund Romberg održana svečana akademija, koju su glazbeno uveličali članovi CPD-a MIR te mlada belišćanska pijanistica Leona Ivanković. Okupljenima su se obratili Pavo Milekić, predsjednik Odbora za branitelje i stradalnike Domovinskog rata i predsjednik HVIDR-e, koja je uz belišćanski UHDDR organizirala obilježavanje Dana hrvatskih branitelja grada Belišća, te gradonačelnik Dinko Burić, u ime glavnog pokrovitelja manifestacije. Prigodnim riječima se svima obratio i ratni zapovjednik 107. brigade, general Živko Budimir, a ova svečanost je završena potresnim video prikazom ratnih stradavanja Belišća i okolnih mjesta.

Pavo Milekić je napomenuo da su belišćanski branitelji koji su 90-ih godina bez razmišljanja stali na branik Domovine i uspjeli ostvariti nemoguće – braniti i u stvarnost pretvoriti 888 godina star san, zaslužili nakon 25 godina imati svoj Dan branitelja, kao što ga imaju branitelji u Osijeku, Vukovaru, Zagrebu i drugim gradovima.

Gradonačelnik Dinko Burić zahvalio se svima koji su sudjelovali u organizaciji 1. Dana hrvatskih branitelja grada Belišća, naglasivši kako su nas oni sve motivirali da se prisjetimo žrtve i veličine djela koje su branitelji učinili dajući svoje živote.

-Ne sjećajmo se naših poginulih suboraca samo jedan dan u godini, samo na državne blagdane ili na dane i datume koje u našim općinama i gradovima utvrđujemo. Žrtva i veličina onoga što oni učiniše, nama mora biti obveza čuvati u srcima, ali i prenositi našoj djeci i unučadi svih 365 dana u godini, poručio je gradonačelnik Burić.

Najavio je ovom prigodom i da će grad Belišće, ako ne do ovogodišnjeg Dana domovinske zahvalnosti, a onda sigurno do proljeća, do Dana sjećanja na poginule Vukove s Drave, 3. travnja, uz šetnicu od novog kružnog toka pa sve do spomen obilježja na bentu, izgraditi postaje i obilježja s imenima i prezimenima, s odmorištima i mirnim kutcima, klupama i osnovnim podacima o svim poginulim braniteljima s područja grada Belišća.

Kratkim govorom se suborcima i okupljenim građanima obratio i general Živko Budimir.

Od 13 sati započelo je prigodno druženje hrvatskih branitelja, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja i ostalih sudionika uz prigodan program i zajednički ručak na Gradskom bazenu Belišće, a ondje su se prezentacijom svog rada predstavili pripadnici vojske, policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, HGSS-a, Crvenog križa i VZG Belišća.  Sve prisutne zabavljao je Jovalius band. Obilježavanje 1. dana branitelja grada Belišća završeno je  otvorenjem izložbe ratnih fotografija Velibora Bošnjaka-Boleta u Palači Gutmann, koju je otvorio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, a koju do 12. lipnja možete pogledati u Kazališnoj kavani Belišće.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content