Novosti|

U subotu, 22. travnja 2017. godine, Svjetski dan Roma u Belišću je već drugu godinu obilježen svečanom proslavom i prigodnim program s brojnim uvaženim gostima. Prepunu dvoranu Centra za kulturu Sigmund Romberg na početku je pozdravio gradonačelnik Belišća Dinko Burić koji je ovom prilikom naglasio: “Uvijek ističem jednu iznimnu vrijednost koju naše Belišće ima, a to je da počiva na 22 narodnosne skupine među kojima se nalazi i romska nacionalna manjina. Kao građanin, ne samo kao gradonačelnik, iznimno sam ponosan na činjenicu da se tako značajan datum u povijesti jednog naroda na dostojanstven način obilježava i u našem gradu.” Gradonačelnik je istaknuo i želju za osnivanjem romskog kulturno-umjetničkog društva na području grada Belišća te obećao svu potrebnu pomoć i poticaj. S velikom zahvalnošću obratio se i zastupniku Veljku Kajtaziju na izvanrednoj dosadašnjoj suradnji te je najavio kako su odobrena financijska sredstva s državne razine za nastavak izgradnje i uređenje romskog društvenog doma u Bistrincima, u čemu će i Grad Belišće kao i do sada dati svoj financijski doprinos.

Nazočim gostima i posjetiteljima obratio se i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović, Predsjednica Saveza Roma u RH “Kali sara” Suzana Krčmar i zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi. Zastupnik Kajtazi poručio je kako je Svjetski dan Roma jedan od najvećih romskih praznika i iz tog mu je razloga izuzetno drago što Belišće na tako dostojanstven i svečan način obilježava taj dan te je uputio srdačne čestitke i zahvale gradonačelniku Belišća Dinku Buriću.

Uz brojne goste iz vijeća romske nacionalne manjine drugih hrvatskih gradova i županija, ovom značajnom događaju nazočili su i načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Milan Baričević i načelnik Policijske postaje Belišće Zdravko Mandić. Naime, ove godine u obilježavanje se uključio i Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske s polusatnim filmom naziva “Udaj se kad budeš spremna” koji je snimljen u suradnji s Udrugom žena Romkinja “Romsko srce”. Film prikazuje nekoliko osoba, pripadnika romske nacionalne manjine, koji u svojim iskrenim i potresnim svjedočanstvima opisuju svoj životni put i nedaće s kojima su se susreli s jasnom porukom – mlade osobe trebaju se školovati i brinuti za svoju dobrobit, a ne ulijetati u brakove i obitelj dok su i sami djeca.

Mlada i izvrsna pjevačica Karla Forjan razgalila je publiku svojim izvedbama hrvatske i romske himne, kao i pjesme Ederlezi. Svečani program vodila je ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Silvija Kifer.

U glazbenom dijelu svečane proslave nastupili su članovi Romskog kulturno-umjetničkog društva “Ludari” iz Slavonskog Broda koji su se predstavili s nekoliko koreografija i pjevačkih nastupa. U istom ritmu i duhu predstavili su se i članovi domaće skupine “Crvena jagoda”, a svi plesači, gosti i domaćini, podignuli atmosferu u publici zajedničkom plesnom točkom.

Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine kada je 8. travnja u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma, gdje je odlučeno da romska himna bude “Đelem, đelem”. Romi su tradicionalno nomadski narod, a vjeruje se da su napustili Indiju oko 1000. godine i da su prošli kroz zemlje koje su danas obuhvaćene granicama Afganistana, Irana, Jemena i Turske.

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content