Novosti|

Župa sv. Josipa Radnika u Belišću proslavila je u nedjelju, 18. rujna 2016. godine, svoje pedesetogodišnje postojanje pod vodstvom franjevaca trećoredaca glagoljaša. Ovaj zlatni jubilej obilježen je mnogim raznovrsnim događanjima, kako na župnoj, tako i na društvenoj i kulturnoj razini.

Konačnom danu proslave prethodila je devetnica koja je započela u petak, 9. rujna, a misna su slavlja, uz ostale svećenike, predvodili bivši župnici koji su djelovali u ovoj župi. Župni jubilej obogatio je na poseban način župljanin vlč. Ivan Petrović, koji je u nedjelju, 11. rujna svečano proslavio svoju mladu misu. Velečasni Petrović nastavit će svoju svećeničku službu kao član klera sisačke biskupije te župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Bučici.

Proslava je došla svome vrhuncu u nedjelju, 18. rujna svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki, mons. dr. Đuro Hranić. U prisustvu mnoštva župljana okupljenih oko Gospodnjeg oltara i 20-ak svećenika Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, valpovačkog i donjomiholjačkog dekanata otac nadbiskup otkrio je i posebno spomen-obilježlje u župnoj crkvi koje u sebi sadrži opeku iz Svetih vrata bazilike sv. Petra u Vatikanu kao spomen na ovaj značajan događaj.

Kroz svoju homiliju nadbiskup je naglasio važnost uzdanja u Svevišnjega bez straha i sumnje. Govorio je o odvažnosti maloga čovjeka koji, prepuštajući se Božjemu vodstvu, čini velike stvari usprkos riziku koji mu prijeti. Na isti način kako je nastala i rasla župa Belišće, borbom „malenih“ protiv režima i rizika koje su susretali na tome putu. Upravo zahvaljujući hrabrosti pojedinaca, na poseban način prvog belišćanskog župnika fra Bernarda Rubinića zvanog „ledolomac“ koji je svojom otvorenošću i franjevačkom jednostavnošću otvorio vrata župne crkve za sve, bliske i rubne, vjernike i nevjernike.

U molitvama i zajedništvu iskazana je posebna zahvala svima koji su svojim talentom i trudom činili ovu župu „živom“ svih ovih godina, a nadbiskup je uručio prigodne zlatne i srebrne medalje prisutnim župnicima i župnim vikarima koji su djelovali u župi. Zlatne medalje dobili su: fra Niko Barun u ime Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, fra Bernard Rubinić te trenutačni župnik fra Branko Janjić. Srebrne medalje dobili su: fra Josip I. Vrdoljak, fra Andrija Štajduhar, fra Ivan Široki, fra Tomislav Kero te časna sestra Alemka Štefanko u ime svih sestra koje su djelovale u župi.

U zajedništvu i veselom raspoloženju slavlje se nastavilo u šatoru ispred crkve uz zajednički ručak za sve prisutne te zvuke Tamburaškog sastava „Ravnica“ i benda „Glazbeni odgoj“, a druženje je trajalo sve do večernjih sati.

Zahvalni Gospodinu na svim plodovima i iskušenjima župljani Župe sv. Josipa Radnika u Belišću, u zajedništvu sa svojim franjevačkim pastirima, spremni su za nove poticaje Duha s željom da dočekaju 100. obljetnicu.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content