Novosti|

U subotu, 4. veljače 2017. godine, u Župi sv. Josipa Radnika Belišće, proslavljena je 20. godišnjica djelovanja zajednice Vjera i svjetlo „Betlehem“. Za proslavu je upriličena duhovna obnova pod vodstvom nacionalnog duhovnika Vjere i svjetla, fra Ivana Širokog. Fra Široki je i suosnivač belišćanske Zajednice prije 20 godina, a danas djeluje kao župnik u župi Sv. Benedikta i Žalosne Gospe u Kloštru Podravskom.

Program proslave započeo je u 10 sati, okupljanjem i dobrodošlicom u dvorani blaženog Alojzija Stepinca. Okupili su se gosti, članovi zajednica Vjere i svjetla iz Donjeg Miholjca, Valpova i Kloštra Podravskog, a svečanost je svojim prisustvom uveličao i nacionalni koordinator zajednica Zvonimir Vnučec. Pozdravnu riječ uputili su im domaćini, župnik fra Branko Janjić i koordinatorica zajednice „Betlehem“ Neda Matković, a zatim se sa nekoliko pozdravnih riječi obratio u nacionalni koordinator.

Fra Ivan je govorio o duhovnosti Vjere i svjetla, a na temu: Nikad više sami. Pod istim naslovom je izdana knjiga VanieroM.H. Mathieu s Jeanom (o pustolovini Vjere i svjetla  od 1971. do današnjih dana), a za prigodu obilježavanja 40 godina Pokreta zajednica Vjera i svjetlo u svijetu (Pokret je rođen za hodočašća u Lurd 1971.god.). Knjiga je prošle godine uručena hodočasnicima Vjere i svjetla u Međugorju. „Naš je Bog u samom stvaranju svijeta zamislio kako nije dobro da čovjek bude sam, a u Crkvi se nitko ne bi smio osjećati sam ili odbačen“, naglasio je fra Ivan. Svoje izlaganje potkrepljivao je citatima iz Svetog pisma, o Isusovim malenima. Isus se čak poistovjećuje s njima i kaže: „Sve što činite jednom od ovih najmanjih, meni činite“. Susret je bio protkan radosnim pjesmama s pokretima koje su karakteristične za susrete zajednica Vjera i svjetlo.

Nakon predavanja, slijedilo je Euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Ivan u zajedništvu s fra Markom Neretljakom, sadašnjim duhovnikom Zajednice u Belišću. Nakon pročitanog Evanđelja po sv. Marku (6,30-34) članovi zajednice su svojom mimikom oživjeli događaj iz Evanđelja, što karakterizira misna slavlja ovih zajednica, kako bi ono što bolje doprlo do Isusovih najmanjih. Euharistijsko slavlje uveličali su članovi belišćanske FRAM-e svojim sviranjem, a upriličen je i prinos darova. Na kraju misnog slavlja, koordinatorica zajednice „Betlehem“, uručila je zahvalnice dobročiniteljima, a gostima simbolične darove. Nakon Euharistijskog slavlja, slijedilo je fotografiranje, zajednička fotografija za uspomenu na današnji događaj. Za gradonačelnika Belišća Dinka Burića također je pripremljena zahvalnica za doprinos radu Zajednice.

Nakon zajedničkog ručka, djeca su s prijateljima imala veselicu, a roditelji su se povukli radi razgovora s duhovnikom. Razgovarali su međusobno o iskustvima u životu sa svojim posebnim djetetom, kako je to bilo dok nismo imali zajednicu, a kako danas te odgovarali na neka duhovnikova, animacijska pitanja.

U radosnom ozračju uz agape, oko 16 sati, zajedničari su se polagano razilazili, a već su nastajali planovi za realizaciju nekih novih susreta.

Foto: Krešimir Šarčević

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content