Novosti|

U povodu Dana grada Belišća, u petak, 29.travnja u gradskoj vijećnici održana je promocija Belišćanske kuharice, za čiji su nastanak zaslužni Grad Belišće, te Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono. Nakon glazbenog dijela u kojem su nastupili Iva&Bojan, predsjednica Zvona Mira Anić pozdravila je sve okupljene, naglasivši kako želi da ova promocija bude neformalan susret u kome će svi sudjelovati svojim komentarima.

Izdavanje Belišćanske kuharice nije ozbiljan projekt u onom kulinarskom smislu. Osnovna nam je ideja bila stvoriti belišćanski suvenir kojim ćemo evocirati uspomene.

Tako je i počelo – u Zvonu smo pričali kakve recepte ima čija baka, strina, pa je tako i došla ideja da pokušamo kontaktirati sve one gospođe, žene i radnice koje su bile vrsne kuharice, rekla je Mira u uvodnom dijelu, dodajući kako je u prikupljanju građe uvelike pomogla Zdenka Frajtag, nekadašnja kustosica belišćanskog muzeja, dok se u kuharici zbilja mogu naći vrlo stari recepti, izrazi koji su zastarjeli, ali i neki po kojima se i danas kuha. Uz to, kuharica je obogaćena starim fotografijama, poput onih s belišćanske tržnice ili proslave 1. svibnja na Dravi. Zdenka Frajtag govorila je o povijesti kuhanja u Belišću, o podjeli kuhinje na radničku i činovničku, te o razlikama u nacionalnim kuhinjama doseljenika u Belišće, te zaključila kako se, unatoč svemu, u Belišću uvijek dobro jelo, s čime se složio i gradonačelnik Zvonko Borić koji je nazočio predstavljanju ove zanimljive knjige koji je istaknuo kako je Belišćanska kuharica predivan poklon gradu za rođendan. Ovdje možemo vidjeti dio ljubavi, energije i zadovoljstva s kojim se nekada pripremala hrana, rekao je Borić, te zajedno s Mirom Anić uručio kuharice ženama koje su ustupile recepte, odnosno njihovim nasljednicima, a svi prisutni su pozvani na prigodnu degustaciju domaćeg kruha iz bocanjevačke krušne peći, te dvije vrste kolača koje su u Zvonu napravili prema receptima iz Belišćanske kuharice. M.Đogaš

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content