Novosti|

Nakon nedavno održane radionice o kompostiranju za učenike Područne škole Marijanci, a u okviru projekta Jasno i čisto koji zajednički provode Grad Belišće i Općina Marijanci, ista radionica danas je održana i za učenike drugih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića u Belišću. Motivirati malene sugrađane na kućno kompostiranje s ciljem smanjenja količine proizvedenog komunalnog otpada jedan je od glavnih ciljeva ovih radionica.
Za 64 polaznika drugih razreda podijeljenih u tri grupe, predavačice su ponovno pripremile interaktivnu i zanimljivu radionicu kojom su, kroz razne igre, pokazale što je kompostiranje, kako se i od čega može proizvoditi kompost te gdje ga i kako upotrijebiti. Uz pomoć didaktičkih igračaka nabavljenih kroz projekt, a koje će ostati školi u trajnom vlasništvu, naučili su i što je biootpad, zašto i kako ga odvojeno prikupljati, gdje i kako se obrađuje odvojeno prikupljeni biootpad, te što se dobiva obradom odvojeno prikupljenog biootpada.
– Jasno i čisto uistinu je jedan hvalevrijedan projekt i uistinu smo ponosni na Grad Belišće kao njegovog nositelja što su omogućili podizanje svijesti o gospodarenju otpadom u našoj zajednici. Svakako mogu reći da smo postali svjesniji svojih uloga u sprječavanju nastanka otpada iz kuhinje koji se trenutno odlaže na odlagalištima otpada. Za Osnovnu školu Ivana Kukuljevića, baš kao i za PŠ Marijanci, osigurana su po dva kompostera, stoga će svi učenici, njih 742, ali i ostali djelatnici škole, odsad moći u njima odlagati otpad – rekla nam je učiteljica Karmen Soldo.
Projekt Jasno i Čisto provode Grad Belišće i Općina Marijanci u sklopu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, čija je svrha pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content