Novosti|

Učenici pokazali velik interes za ponovnom uporabom biorazgradivog otpada

Učenje o novim stvarima kroz didaktičke igre i asocijacije, još jednom se pokazalo pravim pristupom za ekološko osvješćivanje najmlađih pripadnika društva. Dokaz za to je posljednja radionica o kompostiranju u okviru projekta Jasno i čisto, na kojoj je s veseljem sudjelovalo ukupno 38 učenika od prvog do četvrtog razreda Područne škole Črnkovci. Uz velik interes, učenici PŠ Črnkovci su pokazali i zavidno znanje o održivom gospodarenju otpadom, pa voditeljice radionice nisu imale problema potaknuti ih da nauče još više o samom recikliranju, ali i ponovnoj uporabi biorazgradivog otpada.

Reciklažna dvorišta i biorazgradivi otpad

Nakon ponavljanja gradiva o vrstama otpada i mogućnostima recikliranja otpada na za to predviđenim mjestima – u reciklažnim dvorištima, učenici u dvije skupine su saznali i što je to kompostiranje. Iako je koncept kompostiranja u početku naišao na upitnike iznad glava učenika, čim su im voditeljice sugerirale da vjerojatno svatko od njih u svojoj okućnici ima jednu vrstu kompostera u kojega se na dnevnoj bazi bacaju ostaci hrane, odmah su shvatili da je riječ o nečemu što se kolokvijalno naziva „đubre“. Kada su to zaključili, brzo su shvatili i što se točno smije bacati u kompostere, koji mogu biti otvoreni ili građeni od metalne žice, drveta ili plastike. Saznali su tako da se u kompostere smije bacati samo biorazgradivi otpad, kojeg potom obrađuju gliste i razni kukci, dok krajnji produkt potom u obliku gnojiva obogaćuje tlo i omogućava rast biljkama u vrtovima.

Timski duh kompostiranja

Poslije ovog teorijskog dijela koji je bio baziran na asocijacima, učenici su se okušali i u interakivnim, didaktičkim igračkama – maketama reciklažnih dvorišta, koje su im potom voditeljice poklonile kako bi učili o mogućnostima recikliranja kad god požele. Obje skupine su onda pokazale pravi timski duh, kada su zajedničkim snagama složile plastični komposter, koji im također ostaje u trajnom vlasništvu i za kojega su učiteljice već zaključile kako će biti savršen dodatak nastavi predmeta Priroda i društvo.

Na samom kraju zanimljive radionice, učenici su zavrijedili bojanke i slikovnice koje će im ostati kao trajni podsjetnik na važnost recikliranja i kompostiranja, dok će im posebni pokloni, olovke koje sadržavaju sjeme različitih biljaka, omogućiti da nakon korištenja i oni sami obogate vrtove svojih roditelja. Upravo su roditeljima zasigurno uz pomoć brošure projekta Jasno i čisto objasnili što su naučili na radionici i kako od sada u svom kućanstvu žele reciklirati i kompostirati otpad, te tako čuvati prirodu i okoliš.

Projekt Jasno i Čisto provode Grad Belišće i Općina Marijanci u sklopu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, čija je svrha pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Za više informacija slobodno kontaktirajte:

Ljerka Vučković
zamjenica gradonačelnika Grada Belišća
Tel: +385 31 400 636
E-mail: ljerka.vuckovic@belisce.hr

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content