Novosti|

Građani u razvrstavanje otpada kreću zbog ušteda, očuvanja okoliša, ali i straha od kazni

Kako uspješno razgraditi otpad, što nas sve čeka u budućnosti, što se sve može kompostirati, kamo će odlaziti otpad koji se na pravilan način razvrsta? Sve su to pitanja na koja su se odgovori mogli naći na tribini nazvanoj “Gospodarenje otpadom: strah od kazni ili zaštita okoliša?”. Uz aktivno sudjelovanje posjetitelja i mnoštvo pitanja u Gradskoj vijećnici Grada Belišća, svoja izlaganja održali su Senka Alić Banjan ispred tvrtke EKOS d.o.o. i Josip Sitarić ispred belišćanskog komunalnog poduzeća Kombel d.o.o.

Raste interes građana za edukaciju

Alić Banjan govorila je o aktualnim zakonodavnim okvirima kad je zbrinjavanje otpada u pitanju te njihovim prednostima i nedostacima. Osim toga, bilo je riječi o strahu od kazni s kojima se suočavaju kako poduzeća tako i građani. Upoznala je nazočne s djelokrugom rada svog poduzeća, o tome kako komuniciraju s medijima i planovima o izgradnji regionalnog centra za gospodarenje otpadom za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. “Još uvijek je potrebno učiniti jako puno toga kako bi se podigla svijest o važnosti razvrstavanja otpada, kompostiranju, uštedama koje je zbog toga moguće ostvariti i čeka nas veliki posao koji je potrebno završiti do otvaranja Regionalnog centra”, kazala je Senka Alić Banjan.
Polemika se povela oko toga hoće li građani krenuti u novi odnos s otpadom zbog toga što strahuju od visokih kazni ili je u pitanju ipak želja za čistim okolišom i još više uštedom novca. Kako je kazala Alić Banjan, interes građana za edukaciju raste uvođenjem komunalnog reda, odnosno u strahu od kazne komunalnog redara. To je, ujedno, razlog zašto naši građani pravila postupanja s otpadom u inozemstvu vrlo brzo usvajanju.

Stotine građana preuzelo smeđe kontejnere

Rukovoditelj odjela za gospodarenje otpadom tvrtke Kombel d.o.o. održao je prezentaciju s temom “Biorazgradivi otpad i kako ga koristiti”. Što se smatra biorazgradivim otpadom, što je biorazgradivi komunalni otpad, a što biootpad, zašto ga odvajati i što je kompostiranje – na sve je to odgovoreno u njegovoj prezentaciji. Pobliže je posjetitelje upoznao s procesom kompostiranja, istaknuo kako organski otpad čini više od 30 posto ukupnog otpada u kućanstvu.
Prisutne je zanimalo koji materijali se mogu koristiti za kompostiranje, a koji ne, te koje sve vrijedne tvari nastaju kompostiranjem. “Kompostiranje povećava otpornost biljaka na nametnike i bolesti, zadržavaju vlagu, obogaćuju tlo hranjivim sastojcima”, napomenuo je Sitarić u svom izlaganju. Dodao je kako je nekoliko stotina belišćanskih domaćinstava već preuzelo smeđe kontejnere, a veliki broj njih izradio je vlastite.
Javna tribina održana je u sklopu projekta “Jasno i čisto” koji zajednički provode Grad Belišće i Općina Marijanci, a koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content