Novosti iz života udruga|

Dana 23. i 24. listopada 2023. godine na radionicama na Skladišno običnom kompleksu na Jamadolu sudjelovalo je 18 ekipa iz cijele Hrvatske i jedna ekipa iz Tuzle s ukupno 200 ljudi, a među sudionicima su bili operativni člana s područja Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, od kojih dva pripadnika DVD-a Belišće Marina Crnoja i Željko Čakalić.

Radionica spašavanja u prometu održava se u kontinuitetu od 2018. godine. Radionica je nastala na ideji da se spašavanje u prometu kao dio vatrogasne djelatnosti komunicira na razini cijele Hrvatske. Svi okupljeni timovi osim što prolaze kroz razne radionice međusobno komuniciraju i prenose jedni drugima znanja i iskustva koja su stekli tijekom spašavanja u prometu.

Tema je radnih točki strategija spašavanja u prometu:

1. Spašavanje unesrećenih iz autobusa – JVP Split – Stabilizacija vozila pomoću sidrišta, hidrauličkih cilindara, podizanje vizira zračnim jastucima kako bi se oslobodila ozlijeđena osoba, rezanje, uklanjanje sjedala nova tehnika;

2. Strategija prilikom spašavanja u prometu – JVP Karlovac – rad na siguran način te pravljenje pristupa djelatniku HMP u vozilo, stabilizacija vozila, pronalaženje najbržeg i najsigurnije pristupa ozlijeđenih osobi u vozilu;

3. Stabilizacija i podizanje nestabilnih tereta – JVP Varaždin – došlo je do nesreće sa vozilom za prijevoz trupaca te rasipanje trupaca i ozljede dvije osobe, stabilizacija vozila i tereta, podizanje tereta na siguran način za spasioce i ozlijeđene osobe, izvlačenje ozlijeđenih osoba na siguran način;

4. Oprema tehničkog vatrogasnog vozila – JVP Slavonski Brod – upoznavanje sa opremom iz tehničkih vozila koja se inače ne koriste ili slabije.

Konkretno radionice koje su pripremili su neke specifične situacije, gdje se htjelo vidjeti kako bi neka postrojba riješila neku specifičnu situaciju, gdje najviše naučimo jedni od drugih.

Kod spašavanja u prometu vrlo je bitna suradnja svih žurnih službi, upravo na tom tragu na ovakvim vatrogasnim radionicama bude i jedan pripadnik Zavoda za hitnu medicinu.

Ciljevi radionice su razmjena znanja i iskustva u spašavanju u prometu među polaznicima i instruktorima, te stvaranje podloge za izradu Standardnih operativnih postupaka na ovakvim tipovima intervencija.

Izvršni organizatori radionica su Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca, Javna vatrogasna postrojba grada Split, Javna vatrogasna postrojba Slavonski Brod i Javna vatrogasna postrojba grada Varaždin, a pokrovitelj Karlovačka županija.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content