Novosti|

11.05.2021. godine poslijepodne, neposredno nakon 16:20 sati  na belišćanskom odlagalištu opada izbio je požar.

Na mjesto požara od kuda se odmah počeo širiti gusti crni dim, u kratkom vremenu su stigli Vatrogasci DVD-a Belišće, a nedugo iza njih i sva raspoloživa vozila i cisterne  Dobrovoljnih vatrogasnih društava prigradskih naselja. Požar nije ugrožavao objekte i instalacije na odlagalištu, niti one u blizini.

Na požaru je angažirano ukupno 43 vatrogasaca koji su prvotno požarište stavili pod nadzor u nastojanju lokalizacije požara i sprečavanja njegovog širenja. Jak vjetar otežavao je gašenje, a što je utjecalo da vatra razvija  vrlo visoku  temperaturu. Nakon lokalizacije požara pristupilo se gašenju i uz pomoć radnih strojeva komunalnog poduzeća, prekrivanje s zemljom i pijeskom opožarene površine.

Na požarištu su sudjelovali DVD Belišće s 5 vozila , DVD Gat s navalnim vozilom, DVD Bocanjevci, Veliškovci i Tiborjanci s traktorskom cisternom „Belje“, a DVD Vinogradci i Bistrinci dali su doprinos u ljudstvu. Zbog potrebe dovoza vode u ispomoći su sudjelovala 4 operativna člana DVD-a Valpovo s autocisternom.

Razvojem situacije na požarištu, zapovjednik intervencije Dubravko Čovčić je oko ponoći  otpustio dio vatrogasaca s vozilima koji su napustili požarište (DVD Bocanjevci, DVD Tiborjanci, DVD Vinogradci i DVD Gat). DVD Belišće i DVD Veliškovci nastavili su dežurstvo i gašenje pojedinih mjesta gdje se razvijao plamen, uz aktivno sudjelovanje radnih strojeva na prekrivaju požarišta. S obzirom da više nije bilo potrebe za velikom količinom vode, u 03,00 sati autocisterna DVD-a Valpovo vraćena je u svoju vatrogasnu postrojbu, a u 04,00 DVD Velškovci vraćeni su u svoje matično mjesto.

DVD Belišće s dva vozila nadziralo je požarište do konačnog prekrivanje cjelokupne opožarene površine, gdje potom više nije bilo izdimljavanja i napustilo je prostor odlagališta otpada 12.05.2021. godine u 12,45 sati. 

Na temelju ranijih iskustava, akcija gašenja odlagališta otpada je uspješno okončana u kratkom vremenu, te se ovom prilikom zahvaljujem svim operativnim članovima DVD-a s područja Vatrogasne zajednice grada Belišća koji su nesebičnim radom i naporima doprinijeli akciji gašenja i članovima DVD-a Valpovo na ispomoći u dobavi vode. Također, valja istaći požrtvovan rad djelatnika komunalnog poduzeća s radnim strojevima koji su nasipavali požarište.

Cjelokupnom akcijom spriječeno je onečišćenje zraka i omogućen normalan život mještana grada Belišća i okolice.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content