Novosti|

Jučer su u službeni posjet Belišću došli predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, državni tajnik Mario Antonić i pomoćnik ministrice Željko Pravdić. Dobrodošlicu u Belišće im je poželio gradonačelnik Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, te predstavnici gospodarstvenika s našeg područja. Tako su radnom sastanku još nazočili i direktorica Kombela Marina Novoselnik, predstavnica Hidrobela Lidija Gavrić, direktor Lokalne razvojne agencije grada Belišća Mario Marolin, predstavnica Poduzetničkog inkubatora Polet Belišće Karolina Štefan Bugarinović, član Uprave tvrtke Harburg – Freudenberger Belišće Zoran Uranjek, direktor ljudskih resursa u tvrtki DS Smith Belišće Stjepan Krznarić te direktorica nabave u DS Smithu Anita Grgurić.

Nakon što je gradonačelnik Burić iskazao zadovoljstvo zbog ovog posjeta, podsjetio je okupljene na izuzetne pokazatelje Finacijske agencije, koje potvrđuju Belišće kao gospodarskog lidera u Osječko – baranjskoj županiji. Prema tom izvještaju o rezultatima poslovanja poduzetnika u općinama i gradovima naše županije i Republike Hrvatske u 2015. godini, poduzetnici s područja grada Belišća po ostvarenoj neto dobiti uvjerljivo su na prvom mjestu svih općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji (njih 42) ostvarivši sami neto dobit u iznosu od 93,6 milijuna kuna.

-Belišće je oduvijek imalo tradiciju industrijske sredine, a i do danas smo to uspjeli zadržati. Znajući da je neto dobit svih poduzetnika u Osječko-baranjskoj županiji za 2015. godinu iznosila 152,2 milijuna kuna, jasno je da je u Belišću ostvareno 61,5 posto cjelokupne neto dobiti u Osječko – baranjskoj županiji. Prije svega se zbog toga zahvaljujem našim poduzetnicima. Jako me raduje današnji posjet državnog tajnika i pomoćnika ministrice iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, jer svi naši gospodarski subjekti očekuju puno od novih poticajnih mjera, na što svi gledamo s velikim optimizmom, prije svega zbog njih samih, a onda jasno i zbog lokalne zajednice jer, kad oni dobro posluju, onda koristi ima ne samo Belišće, nego i Valpovo i cijela Valpovština pa i šire, cijela naša županija, zadovoljno je istaknuo gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Osim toga, i drugi službeni pokazatelji su neumoljivi, posljednjih godina je u Belišću došlo i do pada stope nezaposlenosti, ona je bila znatno preko 22 posto, a danas je oko 15,6 posto, ali najveći razlog za zadovoljstvo je činjenica da je u posljednjih godinu dana narasla zaposlenost, i to za respektabilnih 11,1%.

-To je rezultat prije svaga truda i rada naših gospodarstvenika. Gradska uprava grada Belišća nastoji učiniti sve da stvori uvjete da se poduzetnicima olakša, ali ne može sama. Potrebna je i pomoć županije, ali i resornih ministarstva Vlade Republike Hrvatske. Zaista s velikim optimizmom gledamo na najavljene mjere i vjerujemo da će one zaista biti oživotvorene i da neće ostati mrtvo slovo na papiru.

Na pitanje o novom Poduzetničkom inkubatoru, gradonačelnik kaže da se grad Belišće prijavio na natječaj za izgradnju još jednog Inkubatora.

-Postojeći Poduzetnički inkubator je pun i postoji još ineteres velikog broja mikro i malih poduzetnika za korištenje njihovog kapaciteta, međutim čekamo rezultate natječaja. No, ovaj inkubator u Belišću je pokazatelj, ne samo nama, nego i znatno šire da treba ići u tom smjeru i pomagati poduzetnicima. Zato je lijepo što se otvaraju natječaji i za inkubatore i za gospodarske zone jer nama u Belišću zaista treba i jedno i drugo, kao i vjerujem i u mnogim drugim sredinama. Čekamo rezultate natječaja pa ćemo vidjeti. Mi ćemo biti uporni. Pisali smo i do sada projekte, znajući da neće svi proći, ali ako budemo uporni, ako pišemo projekte, onda se imamo i čemu nadati, najavljuje gradonačelnik Burić.

Mario Antonić, državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta pohvalio je iskazane rezultate grada Belišća i naših poduzetnika.

-Drago nam je čuti da su Belišće i njegovi gospodarski subjekti vrijedni i marljivi, da pada nezaposlenost i da se investira u nove proizvodne pogone i visoku tehnologiju. Drago nam je i da smo mi dio tog uspješnog projekta pošto su brojne firme korisnici naših poticajnih programa, rekao je državni tajnik Antonić.

Predstavio je i Akcijski plan rasterećenje i administrativnih opterećenja:

-Postoji hodogram u kojem kvartalu se što radi, do sada smo detektirali više od stotinu raznoraznih opterećenja. siguran sam da taj popis još nije konačan, ali postoji vrlo visok stupanj odlučnosti i volje da se te stvari pokrenu i siguran sam da ćemo to mi uspjeti, poručio je državni tajnik Antonić.

Nakon radnog sastanka u belišćanskoj gradskoj upravi, domaćini i gosti su se uputili u obilazak pogona tvartke Harburg – Freudenberger te u Poduzetnički inkubator Polet Belišće. Nakon obilaska smo razgovarali i sa Željkom Pravdićem, pomoćnikom ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta. O tome što uspjeh jednog gradića kao što je Belišće, koje se pretvorilo u gospodarskog lidera Osječko – baranjske županije, znači za Ministarstvo gospodarstva, kaže kako bismo svi trebali djelovati lokalo i time postizati globalne ciljeve.

-Tek će tako Hrvatska u svakom svom dijelu biti konkurentna na svjetskom tržištu, a to je Belišće na svom primjeru pokazalo da se može. To bi trebao biti svjetionik za ostatak Slavonije – da Slavonija postane konkurentna. Ako uspijemo  Slavoniju podići, kao trenutno najlošiju regiju u Hrvatskoj, onda bismo uspjeli podići cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske, smatra Pravdić.

Spomenuo je i inicijativu Akcija za Slavoniju, koju je osnovala ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, kojim se želi dati dodatni tempo i dodatna motivacija za sve koji budu bili u mogućnosti pogurati projekte u Slavoniji.

-Mi kao društvo u cjelini moramo postati servis poduzetnicima i biti svi u sustavu poduzetništva, od toga da djecu pripremamo u školi da budu sami poduzetnici, do toga da svi budu na ruku i pri ruci poduzetnicima. Poduzetnici su ti koji hrane drštvo i ako budemo mi drugi građani, državni dužnosnici i službenici u državnoj upravi u funkciji gospodarstva i poduzetnika, onda ćemo ići naprijed. To je jedini ispravan put da društvo napreduje, a poduzetnici najbolje znaju iskoristiti svoje ideje i potencijale, samo im ne smijemo biti barijera, poručio je pomoćnik ministrice gospodarstva Pravdić.

Poslovne rezultate i planove su iskazali i predstavnici dva najveća gospodarska subjekta na našem području – HF Belišće i DS Smith Belišće. Zoran Uranjek, član uprave tvrtke HF Belišće najavio je daljnje investicije svoje tvrtke, koja je u zadnjih sedam godina udvostručila svoje kapacitete te je investirano 28 milijuna eura i zaposleno više od 300 ljudi. Tako da danas u HF-u radi 654 radnika, a do kraja ove godine u planu je da broj zaposlenih bude veći od 700 radnika.

-Novi ciklus investicija kreće ove godine. Radi se o sedam milijuna eura koji će biti investirani jednim dijelom u nove proizvodne hale, a većim dijelom u visoku tehnologiju za obradu metala, a bit će i novih zapošljavanja, najavljuje Uranjek, dodavši kako je strani investitor u Belišću prepoznao sredinu bogate industrijske tradicije, s ljudima koji znaju raditi, koji su vrijedni, a uspjeh tvrtke je uvelike u tome što uspjevaju održati troškove na jednoj razini koja im omogućava da budu konkurentni što kupci prepoznaju u kvaliteti kroz prihvatljive troškove.

Stjepan Krznarić, direktor ljudskih resursa u tvrtki DS Smith je izrazio zadovoljstvo ovakvim sastankom, posebno s prvim ljudima ministarstva gospodarstva, a posebno se osvrnuo na Akcijski plan odnosno informaciju o rasterećenju gospodarstva za 1,5 milijardu kuna.

-Ukoliko se to doista bude dogodilo, svi ćemo imati koristi, i na najvišem nivou, dakle RH, ali i na  lokalnoj razini pa i sam DS Smith. Bit će tu razloga za zadovoljstvo i ulaganje u radnike i njihove plaće. Za nas u DS Smithu bi to apsolutno značilo veću motivacija za rad, sigurno u pozadini bolji rezultati, što znači da se vlasnici odlučuju za više investicija. Treba spomenuti da naši vlasnici prepoznaju vrijedne projekte, kao što je projekt u Tvornici papira i ambalaže i da su u tu svrhu odobrili investicije od preko 24 milijuna eura, kaže Krznarić, dodajući i da će zasigurno biti i potrebe za dodatnim zapošljavanjem.

Prilikom obilaska, iskoristili smo priliku i kratko razgovarali s Ivanom Pastulovićem, vlasnikom tvrtke Stro – Bel, prvim korisnikom prosotora unutar Poduzetničkog inkubatora, koji je istaknuo prednosti koje mu pruža PI Polet Belišće.

-Ovo je iznimno velika pomoć, jer nema nikakvih troškova tijekom prve godine poslovanja. U usporedbi s drugim Poduzetničkim inkubatorima, naš belišćanski daje puno bolje uvjete, recimo, nama je čak i struja besplatna. Kad krenete u proizvodnju, kao u mom slučaju, velike su investicije i to što se na godišnjoj bazi ne mora voditi briga o računima hladnog pogona velika je pomoć. Konkretno, struja bi u mom slučaju bila nekih 15-ak tisuća kuna mjesečno da sam negdje u najmu. Ovako, taj novac mogu proslijediti u daljnje investicije, nabavku alata i slično, govori ovaj mladi poduzetnik.

U svakom slučaju, Belišće može biti ponosno na svoje gospodarske rezultate, koji bi, prema najavama, ali i prema planovima, u ovoj i nadolazećim godinama trebali biti još i bolji, te se nadamo kako ćemo od gospodarskog lidera Osječko – baranjske županije i na nacionalnoj ljestvici biti još višlje. Podsjetimo da, prema na početku spomenutom izvješću Financijske agencije, u usporedbi s poduzetnicima na razini cijele Republike Hrvatske, grad Belišće se među 556 JLS (općina i gradova) prema ostvarenoj neto dobiti nalazi na 21. mjestu, prema dobiti razdoblja na 38., prema ukupnim prihodima na 45. i prema broju zaposlenih na 58. mjestu u Republici Hrvatskoj.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content