Novosti|

U subotu, 12. ožujka 2016. godine, ministar kulture Zlatko Hasanbegović sa svojim suradnicama, zamjenicom Anom Lederer i pomoćnicom Ivom Hraste Sočo, bio je u radnom posjetu Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku. Tom je prigodom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održao sastanak s gradonačelnicima gradova s područja Osječko-baranjske županije kao i čelnim ljudima kulturnih ustanova s područja Županije. Domaćini sastanka bili su župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i intendant osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Božidar Šnajder.

Na radnom sastanku sudjelovali su i predstavnici Grada Belišća, zamjenica gradonačelnika  Belišća Ljerka Vučković, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Silvija Kifer, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Belišće Vlasta Putar te Ana Pavlović Martinović, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti.

Glavni cilj sastanka bilo je upoznavanje s gradonačelnicima i kulturnim djelatnicima u Osječko-baranjskoj županiji, njihovim potrebama i očekivanjima od Ministarstva kulture. Raspravljalo se o dosezima, problemima i projektima u kulturi ovoga područja kako bi se podignuo kulturni standard.

Tom prilikom, zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković upoznala je ministra s aktualnim projektima i planovima Grada Belišća u području kulture. Osvrnula se na projekt rekonstrukcije i obnove Palače „Gutmann“ te projekt Programa prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske „Industrijska baština Panonije“, a u sklopu kojeg je obnovljena zgrada Muzeja i dvije najstarije kuće u Belišću. Iako grad Belišće ima mladu povijest, ima dugu i bogatu kulturnu tradiciju, a cilj je Grada očuvati ju i održati, naglasila je zamjenica Vučković. Ravnateljica Silvija Kifer govorila je o značaju Amaterskog kazališta Belišće i novoosnovanom Centru za kulturu kao nositelja kulturnih zbivanja na području Grada.

U svome obraćanju, ministar kulture iskazao je iznimnu čast biti u Osijeku te je poručio kako je kultura temelj identiteta svakog naroda i treba poštivati vrijednosti svakog dijela Hrvatske jer hrvatska kultura nije samo u Zagrebu. Osim toga, napomenuo je da će u buduće osnovni kriterij u raspodjeli sredstava biti kulturološki, a ne politički. Odnosno, da će isključivo rezultati rada kulturnih ustanova biti mjerilo po kojem će se dodjeljivati sredstva.

Svi prisutni izrazili su zadovoljstvo radnim sastankom i ministrovim najavama.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content