Novosti|

Danas, 8. svibnja 2017. godine, na konferenciji za medije predstavljena je novostečena titula Europska regija sporta 2018.: Slavonija i Baranja čiji su ponosni vlasnici Grad Belišće, Grad Valpovo, Općina Petrijevci, Općina Bizovac i mađarski susjedni gradovi Harkanj i Šikloš.

U ime domaćina konferencije i incijatora kandidature obratio se zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić koji je na početku pojasnio kako su se prvi put u našoj državi udružile jedinice lokalne samouprave s obje strane granica dviju susjednih država te uputile kandidaturu za titulu Europska regija sporta, a koja je prošlog tjedna ocijenjena pozitivnom. Titula je simbolično dobila naziv Slavonija i Baranja zbog slavonskih gradova i općina s hrvatske strane te gradova iz mađarskog dijela regije Baranja. Zamjenik gradonačelnika Varžić naglasio je kako ova titula, uz suradnju na sportskom planu, doprinosi i kulturnoj, gospodarskoj i turističkoj suradnji, a ovakvo priznanje bit će prilika i za nominiranje projekata prema fondovima Europske unije. Podsjećamo, nakon osvajanja titule Europskog grada sporta u 2017. godini, Grad Belišće pokrenuo je inicijativu za kandidaturu za titulu Europska regija sporta 2018., u kojoj bi se na sportskom i društvenom planu ujedinile Valpovština i područje dijela južne Mađarske. Nastavak je to postojeće dugogodišnje sportske prekogranične suradnje spomenutih područja, kao i velika prilika za daljnji razvoj, napredak i uspostavljanje još boljih prijateljskih i susjedskih odnosa.

Komisija udruženja ACES Europe sastavljena od pet članova na čelu s predsjednikom ACES Europe G. F. Lupattellijem u svom dvodnevnom boravku u Hrvatskoj i Mađarskoj u travnju ove godine obišla je sportske sadržaje značajne za gradove partnere te na temelju prezentiranog ocijenila kandidaturu pozitivnom. Komisija je posebno istaknula financijska sredstva koja se izdvajaju za sport te pohvalila planove za daljnja ulaganja.

Medijima su se obratili i predstavnici Grada Valpova, predsjednik Gradskog vijeća grada Valpova Dejan Pisačić i tajnik Zajednice Športskih udruga grada Valpova Alenko Bajer, načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić, predstavnik Općine Bizovac, predsjednik Športskog ribolovnog društva “Bandar” Bizovac Darko Bošnjak te predsjednik ZŠU grada Belišća Milan Zamaklar.

Milan Zamaklar naglasio je kako će nova titula pridonijeti stvaranju još boljih uvjeta za sportaše i rekreativce u Valpovštini te u gradovima mađarskih partnera. Također se raduje i zajedničkim sportskim aktivnostima u kojima će se natjecati sportaši iz svih gradova partnera kao što su Belišćanski cener, Valpovačka ljetna liga trčanja, Igre na vodi i drugo.

Službenu zastavu Europska regija sporta 2018.: Slavonija i Baranja gradovi partneri primit će na svečanosti u Briselu 22. studenog ove godine.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content