Novosti|

U povodu Dana Državnosti Republike Hrvatske Udruga HVIDR-a Belišće organizirala je u petak, 24. lipnja 2016. godine, u Gradskoj vijećnici Grada Belišća s početkom u 19 sati predstavljanje knjige “Huda jama” strogo čuvana tajna, autora Romana Leljaka, slovenskog publicista i istražitelja Udbinih arhiva iz Slovenije te autora niza knjiga kojima se razobličava djelatnost bivše jugoslavenske službe državne sigurnosti.

Leljak je inače vodeći slovenski istražitelj jugokomunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata koji je otkrio mračnu tajnu rudnika užasa, Huda jame, o čijim žrtvama i njihovoj stravičnoj smrti, i počiniteljima tog monstruoznog zločina koji se dogodio u razdoblju od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine nad oko 3.000 zarobljenika od kojih oko 2.000 Hrvata, 700 Slovenaca i 300 Nijemaca (Austrijanaca), koji je bio skrivan punih 66 godina.

U svom opširnom izlaganju o zločinu u Hudoj jami, žrtvama, potresnim detaljima nakon otkrivanja te masovne grobnice nastale tijekom poratnih jugokomunističkih zločina autor je pojedince u publici gotovo rasplakao.

Leljak je govorio i o drugim stratištima Hrvata na križnom putu kroz Sloveniju i drugdje.

Predstavljanje Leljakove knjige u sklopu koje su bili prikazani kratki videoisječci i stravične fotografije ekshumiranih žrtava, organizirala je Udruga HVIDR-a Belišće, čiji je predsjednik Pavo Milekić u uvodnom dijelu ukratko predstavio autora knjige Romana Leljaka, a govorili su i Miro Raspudić, predsjednik udruge Veterana Domovinskog rata Đakovštine, i Ana Pavlović Martinović, viša stručna suradnice za društvene djelatnosti u Gradu Belišću.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content