Novosti|

U utorak, 17. studenog 2015. godine u 19 sati, održana je posljednja aktivnost Gradske knjižnice i čitaonice Belišće u Mjesecu hrvatske knjige. Bilo je to predstavljanje knjiga Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a predstavljači su bili dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Centra i njegovi suradnici, urednici knjiga dr. sc. Natko Martinić Jerčić i prof. Mate Rupić.

Predavači su govorili o knjigama u izdanju centra „Dokumenti ‘Republike Srpske krajine’-„Bljesak“ i „Oluja“ i o knjizi Ivana Pokaza „Oluja“.

Na početku susreta, ravnateljica Knjižnice Vlasta Putar pozdravila je sve prisutne i rekla nekoliko riječi o projektu koji knjižnica provodi već šestu godinu. Radi se o projektu „Vukovar 1991. u Belišću …“, ovoga puta 2015.

Prvi gost u tom projektu bio je upravo Ante Nazor, a nakon njega i: Damir Markuš-Kutina, članovi Udruge braniteljica Vukovarsko-srijemske županije, branitelji s našeg područja, vukovarski zapovjednik Ivan Anđelić Doktor, Davor Batrac Keks, Danijel Rehak, Davor Runtić, Srećko Karić, Irena Kačić, Drago Maksimović i mnogi drugi.

Nazočnima se obratio i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić koji je istaknuo veliku važnost ovakvih događanja, jer su oni podsjetnik na događaje iz prošlosti koji se nikad ne smiju zaboraviti, a poseban naglasak je stavio na žrtvu Vukovara, čija je tužna obljetnica upravo na dan nakon ovog događanja.

Dr. Nazor bitku za Vukovar ocijenio je kao ključnu za čitav Domovinski rat, jer je ona odredila sve daljnje operacije koje su se vodile za oslobođenje Hrvatske.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content