Novosti|

Danas, 17. rujna 2016. godine, Grad Belišće po prvi put potpisao je Povelju o suradnji i to s makedonskom Općinom Radoviš!

Inicijativu o bratimljenju Grada Belišća s makedonskim gradom pokrenula je veleposlanica Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj Daniela Karagjozoska. Ovaj dokument, punog naziva Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa, puno je više od slova na papiru, a sa sobom donosi ono na što su oba gradonačelnika – gradonačelnik Belišća Dinko Burić i gradonačelnik Radoviša Saško Nikolov – iznimno ponosni: otvorena vrata za suradnju između dvaju gradova u svim segmentima, ali i spajanje mostova među dvjema prijateljskim državama. Gradonačelnici su u svojim obraćanjima uzvanicima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Belišća poželjeli iznimno uspješnu suradnju između dvaju gradova te dug i kvalitetan prijateljski odnos.

Osim gradonačelnika, sada već, prijateljskih gradova, uzvanicima na svečanoj sjednici povodom potpisivanja ovog Sporazuma obratio se i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin koji je u ime županije pohvalio ovu inicijativu i dao joj veliku podršku. Uz zamjenika župana te zamjenike gradonačelnika Belišća Ljerku Vučković i Domagoja Varžića, domaćini na sjednici Gradskog vijeća bili su i saborska zastupnica Marija Ilić, predstavnik makedonske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Dragoljub Siljanoski, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Tomislav Vukelić, gradski vijećnici, bivši gradonačelnik Belišća Željko Klanjšček te predstavnici gospodarskog, društvenog i kulturnog života grada.

Hrvatsku i makedonsku himnu na početku sjednice izveo je glasoviti belišćanski zbor, Crkveno pjevačko društvo MIR, a prigodan glazbeni program pripremio je sastav Trio “Professores”. Općina Radoviš predstavila se i kroz zanimljivu prezentaciju o gradu.

Sjednici su nazočili i članovi Folklornog ansambla Aco Karamanov koji će se Belišćanima predstaviti svojim koncertom u sklopu Večeri makedonske kulture večeras u Centru za kulturu Sigmund Romberg s početkom u 19 sati. Prije samog nastupa, točnije u 18 sati, u Kazališnoj kavani bit će otvorena izložba “Ciklusi” Krunislava Stojanovskog uz nastup prvaka HNK iz Osijeka Slobodana Cvetičanina uz pratnju profesorice Jagode Treneske Cvetičanin.

Nakon sjednice gosti su obišli postrojenja i zgrade tvrtke Harburg-Freudenberger Belišće, Muzej Belišće i središte grada.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content