Novosti|

Ono što se mjesecima najavljivalo, danas (ponedjeljak, 29. svibnja 2017. godine) se i dogodilo – u Belišće su došli potencijalni investitori s Bliskog Istoka. U ranim poslijepodnevnim satima, Belišće su posjetili Mir Jamal Pashayev i Nariman Sadarli iz Pasha Holdinga iz Republike Azerbajdžana, a s njima su naš grad posjetili i Njegova Ekselencija Refik Šabanović, veleposlanik Republike Hrvatske pri Republici Azerbajdžanu i Vedran Perković, pomoćnik direktora Ingra d.d. Zagreb za države Bliskog Istoka. Pred zgradom Gradske uprave dočekao ih je gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, predstavnik projektanata s TMF Beograd Milorad Krgović, suradnici gradskog tima za pripremu projekta Dragan Milec i Marko Jergović, predstavnici tvrtke Andritz AG iz Austrije, župan osječko – baranjski Vladimir Šišljagić te potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Ivan Škorić.

Nakon ovog radnog sastanka s potencijalnim investitorima, gradonačelnik Belišća Dinko Burić nije krio zadovoljstvo, jer kaže – prvi je korak napravljen, a on je često najvažniji. -Radi se o potencijalnoj izgradnji dvije tvornice na području grada Belišća – tvornici celuloze i tvornici tissue papira, dakle higijenskog papira. Opet napominjem, radi se o prvom sastanku, treba ići korak po korak. Mi ćemo s naše strane učiniti sve što je moguće da do realizacije ove investicije dođe, rekao je gradonačelnik Burić, naglasivši da je vrijednost investicija više od 143 milijuna dolara, te da se otvara mogućnost, ukoliko dođe do realizacije, za otvaranje najmanje 500 radnih mjesta.

Zahvalio se gradonačelnik Burić svima koji su bili uključeni u ovaj projekt, posebno tvrtki Ingra iz Zagreba koja je odradila veliki posao u pripremi i koordinaciji sastanaka te bivšem predsjedniku RH, Stjepanu Mesiću.
O potencijalnim barijerama s kojima se mnogi investitori susreću, točnije o borbi s birokracijom, kada uvijek nedostaje „samo jedan“ papir, gradonačelnik Burić oštro je rekao kako ne postoji taj koji će spriječiti dolazak nekoga tko želi otvoriti 500 radnih mjesta. -Ovakva ulaganja nisu značajna samo za Belišće, već za cijelu Republiku Hrvatsku, naglasio je gradonačelnik Burić, napominjući kako će grad Belišće, u skladu sa zakonskim mogućnostima, izići u susret investitorima kroz oslobađanje od plaćanja nameta, poput komunalne naknade i slično, a što su se poduzetnici u Belišću već imali priliku uvjeriti.

Zadovoljstvo najavama potencijalnih investicija nije krio ni župan Osječko – baranjske županije Vladimir Šišljagić:
– Sada je već savršeno jasno da Belišće ima i sirovinu i izvore celuloze i sve ostale preduvjete da upravo ova investicija ovdje u Belišću ugleda svjetlost dana, da se vrlo brzo izradi i projektna dokumentacija i da Azerbajdžan, odnosno investitori, upravo ovdje tu investiciju i realiziraju. Kontakti s investitorima su stalni, oni su već iskazali veliko zadovoljstvo viđenim. Dakle, Belišće nastavlja u gospodarstvu i poduzetništvu krupnim koracima naprijed, zaključio je župan.

A zadovoljni saznanjima i onime što pruža Belišće, bili su i potencijalni investitori, u čije je ime govorio Mir Jamal Pashayev, predsjednik Uprave tvrtke Pasha Holding. -Ovo je naš prvi posjet Belišću u koje smo došli vidjeti poslovne mogućnosti za suradnju naše tvrtke s lokalnim gospodarstvenicima. Zadovoljni smo viđenim, te ćemo po povratku u Baku analizirati mogućnosti, po potrebi još jednom posjetiti Belišće i donijeti odluku o investiciji, rekao je gospodin Pashayev, dodajući kako se u ime svojih suradnika zahvaljuje gradonačelniku Buriću na srdačnoj dobrodošlici te da se nada da sve ovo vodi suradnji.

Nakon radnog sastanka, domaćini i gosti posjetili su DS Smith Belišće, jednog od lidera papirne industrije ne samo na našem području, nego i šire.

Tekst: Monika Đogaš (Gradski radio Belišće)
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content