Novosti|

U utorak, 4. ožujka 2014. godine Belišće je posjetio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sa suradnicima i tom se prigodom susreo s gradonačelnikom Dinkom Burićem i suradnicima te predstavnicima gospodarskih subjekata u Belišću. Uz ministra Jakovinu nazočni su bili: predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru Igor Dragovan, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Zijah Mahmutspahić te direktor Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda Osijek Siniša Kukić sa zamjenikom Silviom Brezakom.

Uz domaćina radnog sastanka gradonačelnika Dinka Burića, nazočna je bila saborska zastupnica HSU-a Marija Ilić, zamjenici gradonačelnika Ljerka Vučković i Domagoj Varžić, predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Vukelić, te predstavnici tvrtki: predsjednik uprave Duropacka iz Beča Rob Jan Renders sa članovima uprave Duropack Belišće d.o.o. Anom Soldo i Tonijem Bilićem, direktor i vlasnik tvrtke Fochista iz Italije Mario Maioli, s vanjskim suradnikom Pavlom Delićem i direktorom tvrtke Fochista-Belišće d.o.o. Draganom Anočićem te direktorica Kombela d.o.o. Marina Novoselnik i direktor Hidrobela d.o.o. iz Belišća Andrej Bičak.

Gradonačelnik Dinko Burić na radnom je sastanku zahvalio ministru i njegovim suradnicima na pomoći i razumijevanju pri rješavanju problema vezanih za sustav za pročišćavanje i proizvodnju pitke vode čime je uklonjena opasnost da 26 tisuća stanovnika gradova Belišća, Valpova i općine Marijanci ostane bez pitke vode. Rješavanje problema u suradnji s Hrvatskim vodama i resornim ministarstvom pokrenuto je u srpnju prošle godine, ugovor je potpisan 31. prosinca, a s jučerašnjim danom stvoreni su uvjeti za isplatu 7.650.000 kuna od strane Hrvatskih voda dosadašnjem vlasniku tvrtki Duropack. Gradonačelnik je ovom prigodom zahvalio i saborskom zastupniku Igoru Dragovanu, koji je pokazao veliko razumijevanje za težinu problema i pomogao u njegovom rješavanju.

Uz pomoć resornog ministarstva riješen je i problem budućnosti tvrtke Fochista d.o.o. Belišće koja zapošljava više od 50 radnika i ima želju proširiti svoju proizvodnju. Gradonačelnik je zahvalio na pomoći koju je ministar Jakovina pružio oko osiguranja dovoljnih količina sirovine iz Hrvatskih šuma za potrebe proizvodnje drvenog briketa i tako sačuvao 17 radnih mjesta i dosegnutu razinu proizvodnje u tom pogonu.
U ime tvrtke Duropack predsjednik uprave Rob Jan Renders zahvalio je na rješavanju problema s postrojenjem za pročišćavanje i proizvodnju pitke vode jer je njegovim rješenjem Duropacku Belišće d.o.o. otvoren put za daljnja ulaganja u proizvodnju ambalažnog papira i kartonske ambalaže, a u ime tvrtke Fochista na razumijevanju je zahvalio vlasnik Mario Maioli.

No, jučerašnji radni posjet ministra Jakovine sa suradnicima iskorišten je i za dogovore o novim velikim projektima na području grada Belišća, ali i cijele bivše Valpovštine kad je u pitanju vodoopskrbni sustav i izgradnja novog sustava odvodnje. Naime, rješavanjem problema otkupa uređaja za proizvodnju pitke vode i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda od tvrtke Duropack-Belišće d.o.o., stvoreni su uvjeti za nastavak projekta FASEP koji podrazumijeva izgradnju novog i rekonstrukciju postojećeg sustava vodoopskrbe i odvodnje na području gradova Belišća i Valpovo te općina Petrijevci, Bizovac, Koška i Marijanci.

Vrijednost ovog projekta samo u prvoj fazi do 2017. godine iznosi 35 milijuna eura, od čega je za područje grada Belišća predviđeno ulaganje u vrijednosti od 14,7 milijuna eura, a među ostalim podrazumijeva završetak već započete izgradnje kanalizacijskog sustava Gat, Veliškovci i Tiborjanci s izgradnjom novog pročistača otpadnih voda u Gatu u što je do sada uloženo 1,2 milijuna eura dok je za završetak potrebno uložiti još 2,0 milijuna eura, zatim izgradnju novog pročistača otpadnih voda u Belišću vrijednog 3,9 milijuna eura i izgradnju novog vodocrpa u Belišću vrijednog 1,0 milijun eura te rekonstrukciju postojećih cjevovoda za vodoopskrbu i kanalizacijske mreže u Belišću i Bistrincima, a nakon toga slijedi faza izgradnje kanalizacijskog sustava za Bocanjevce i Goricu Valpovačku vrijedna 1,2 milijuna eura.

Zbog svega toga je jučerašnji radni posjet ministra Jakovine sa suradnicima gradu Belišću bio od iznimne važnosti ne samo za rješavanje dosadašnjih problema već i za početak realizacije novih velikih kapitalnih investicija na području grada Belišća, ali i cijele Valpovštine, što bi u konačnici trebalo rezultirati ne samo znatnim podizanjem razine komunalnog standarda života naših građana već i, zbog očekivanog velikog angažiranja građevinske operative, toliko željenim otvaranjem novih radnih mjesta.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content