Novosti|

Prvim radnim sastankom danas je u Gradskoj upravi u Belišću pokrenut postupak kandidature za titulu European Community of Sport 2018.

Zajednički su domaćini izaslanstvu Šikloša iz susjedne Mađarske, koje je predvodio gradonačelnik Janos Marenics, bili gradonačelnici Belišća, Dinko Burić i Valpova, Leon Žulj te načelnici Općine Bizovac, Srećko Vuković i Općine Petrijevci, Ivo Zelić. Uz njih su u radnom susretu sudjelovali Ljerka Vučković i Domagoj Varžić, zamjenici gradonačelnika Dinka Burića, Dubravko Kučinac, zamjenik gradonačelnika Leona Žulja, Antonija Andrašek Barić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Belišća, Lidija Maurović Košćak, direktorica Lokalne razvojne agencije Valpovo-Petrijevci, te Alenko Bajer, tajnik Zajednice športskih udruga Grada Valpova. U radu je sudjelovao i Berislav Čižmek, predstavnik konzultantske tvrtke koja će pomoći u provođenju zamišljenog projekta.

Projekt koji je danas započet, sudeći po današnjim zaključcima, u mnogome će promijeniti društvenu zbilju u Valpovštini i dijelu susjedne Mađarske uz njihovu južnu granicu s Hrvatskom. Nakon što je Grad Belišće osvojio laskavu titulu Europski grad sporta 2017. u kategoriji gradova, pokreće se inicijativa da se stvore uvjeti za kandidaturu za titulu Europska zajednica sporta 2018. godine. Da u tom postupku sudjeluju, prihvatili su predstavnici gradova Belišće i Valpova, općina Bizovac i Petrijevci s hrvatske strane te predstavnici Grada Šikloša s mađarske strane.

Nakon što je gradonačelnik Belišća Dinko Burić predstavio sudionike skupa iz Valpovštine, a gradonačelnik Šikloša svoje suradnike, voditeljicu svoga kabineta, Ibolya Balazsne, Lauru Lubastyk i Laszla Eberlinga, projekt menadžere, u razgovoru su utvrđene mnoge dodirne točke i aktivnosti koje mogu biti predmetom bolje suradnje područja koje dijeli, ili bolje rečeno povezuje, Drava i državna granica. Utvrđeni su brojni primjeri suradnje gradova i općina, sportskih klubova i umjetničkih društava, a zaključeno je da zajednička inicijativa kandidature za titulu Europska zajednica sporta otvara brojne mogućnosti proširenja te suradnje na sva druga područja društvenog i gospodarskog života.

Gradonačelnik Šikloša bio je ugodno iznenađen iznesenim podacima o organizaciji i financiranju sporta na području Grada Belišća što ih je iznio Domagoj Varžić, koji je zajedno s Berislavom Čižmekom operativno radio na kandidaturi Belišća za titulu Europski grad sporta,  čestitao na tituli, iznesenoj inicijativi i ukupnim postignutim rezultatima.

Današnji je susret protekao u ozračju suglasnosti s utvrđenim hodogramom što ga je prezentirao Berislav Čižmek, a treba ga realizirati u postupku uspješne kandidature, a uskoro će biti poznato koje će to jedinice lokalne samouprave iz Republike Mađarske, uz Šikloš biti partneri Belišća, Valpova, Bizovca i Petrijevaca, u, nadamo se uspješnoj, kandidaturi za titulu Europska zajednica sporta 2018. godine.

Tekst: Vladimir Vazdar (valpovstina.info)
Foto: Tin Lacković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content