Novosti|

O bogatstvu Slavonske tradicije svjedoče mnogi događaji koji se i dan danas njeguju i čuvaju kao dio tradicijske kulturne baštine plodnog ravničarskog kraja. Jedan od tradicijskih dodađaja Slavonije od posebne vrijednosti je Pokladno jahanje koje, kao stari narodni običaj, vuče korjene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su okupljali i trajbali poklade.

S obzirom da su se narodni običaji u Slavoniji kroz prošlost mijenjali u skladu s osnovnim društvenim kretanjima, Pokladnim jahanjem čuva se bogata tradicija Slavonije i Baranje koja se stavlja u turističku ponudu Turističke zajednice grada Belišća i prigradskih naselja.

Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća i ove godine organizira Pokladno jahanje na području grada Belišća i prigradskog naselja Bistrinci.

Pokladno jahanje održat će se 29. siječnja 2016. godine (petak).

Polazak jahača je u 12:00 sati s nogometnog igrališta „Podravac“ u Bistrincima, a jahaća ruta prolazi kroz ulice Bistrinaca (ulice Braće Radića, Matije Gupca, Petra Preradovića) i Belišća (Kralja Dmitra Zvonimira) gdje će jahače počastiti obitelji s domaćim delicijama.

Jahači dolaze u 14:00 sati na Tržni centar u Belišću.

Želeći s Vama podijeliti dašak slavonske tradicije pozivamo sve zainteresirane da se pridruže Pokladnom jahanju na području grada Belišća i prigradskog naselja Bistrinci.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content