Novosti|

Trinaestero članica i članova HPD “Belišće” je od 20. do 23. 4. ostvarilo jedan od značajnijih izleta ove godine. Plan je bio na zahtjevnom terenu u praksi provjeriti i primijeniti stečeno znanje u nedavno završenoj planinarskoj školi prije polaganja završnog ispita. Plan se prilično morao mijenjati, jer umjesto planiranog proljetnog ugođaja, planinare je dočekala prava zima. Put je započeo u rano jutro 20. 4. preko Zenice, Bugojna, Kupresa do Tomislavgrada. Putovanje je, uz kraća zadržavanja i letimična razgledanja znamenitosti (pita ispod sača u Zenici, etno selo Rostovo), praćeno kišom i snijegom, prošlo bez ikakvih problema.U Tomislavgradu grupu je dočekao domaći planinar Marijan Đikić, koji je inače član HPD “Belišće”, te je gostima pokazao najvažnija obilježja svoga grada. Grupa je imala smještaj u planinarskom domu “Orlova stina” na samoj obali jezera Blidinje, između planina Čvrsnica i Vran. Isto popodne, uz vodstvo iskusnih domaćina Marijana, Stipe i Ike, hodalo se do Masne luke, gdje se nalaze samostan, crkva sv. Ilije i planinarski dom, koji je još u izgradnji.

21.4. dio grupe prešao je ukupno petnaestak kilometara do lokaliteta Kedžara na južnim obroncima Vran planine, gdje se nalazi grob Dive Grabovčeve (djevojke koja je svoje poštenje sredinom 19. stoljeća smrću platila pred nasilnim Tahir begom Kopčićem). Isti dan popodne grupa je posjetila Risovac, izletište i skijalište na Čvrsnici, restoran “Hajdučke vrleti” i srednjovjekovne stećke.

22.4. je sadržajem bio najbogatiji, a i najljepši dan cijelog ovog izleta. Naime, početak aktivnosti bio je u selu Zahum, između Tomislavgrada i Prozora, kod obnovljene i lijepo uređene rodne kuće već spomenute Dive Grabovčeve. Tu su članove HPD “Belišće” dočekali prijatelji iz HPD Rama Ante i Nikica Beljo, predsjednik i tajnik, te Anto Jeličić, Mario Faletar i Dragan Tadić. Oni su grupu odveli na vidikovac “Umna glava”. S vrha se pruža predivni pogled na planinu Radušu, ali i na čarobno Ramsko jezero. Zatim je slijedilo obilazak gotovo kultnog lokaliteta Šćit, koji se nalazi, kao poluotok, u sredini Ramskog jezera, a ima golemi značaj za puk ovoga kraja, pa i šire (primjerice slika Gospe Sinjske je u Sinj donešena iz Šćita krajem 17. stoljeća). Tu je i prekrasan muzej koji na četiri etaže ima nekoliko izuzetno vrijednih zbirki.

Nakon kraćeg zadržavanja u Prozoru, planinari su se smjestili u vrlo ugodnom ambijentu etno sela Remići, gdje su prenoćili.

Povratak kući je započeo 23. 4. snježnom olujom na prijevoju Makljen iznad Prozora, te se nastavio razgledanjem “Vlašićke kuće” Turbe, te Travnika, gdje su posebno upečatljivi Plave vode i “Lutvina kahva”, šarena džamija, te neizostavni ćevapi “Hari”.

Izlet je vrlo uspješno vodio prekaljeni vodič Zoran Marković.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content