Novosti|

U belišćanskoj Gradskoj upravi danas je potpisan sporazum o suradnji na pripremi i provedbi zajedničkog projekta u okviru programa prekogranične suradnje pod nazivom „Interreg IPA CBC Hrvatska-Srbija 2014.-2020.“ Sporazum su potpisali gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić i Milorad Lukić, šef kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj iz Općine Odžaci iz Srbije.

Kako je objasnio gradonačelnik Belišća, Dinko Burić, vrijednost svih projekata, u sklopu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, je oko 1.480.000 eura, od čega grad Belišće aplicira s oko 580.000 eura.

-Raduje me činjenica da s našim partnerima iz Općine Erdut i Općine Odžaci započinjemo suradnju i koristimo sve mogućnosti koje pružaju fondovi Europske unije u okviru prekogranične suradnje, rekao je gradonačelnik Burić, dodavši kako upravo danas istječe rok za prijavu pet projekata u okviru suradnje između Hrvatske i Mađarske, u koje je uključeno i Belišće, dok je rok za prijavu projekata sa Srbijom 1. srpnja.

-Današnjim potpisivanjem ovog prvog sporazuma započinje iznimno važan, završni dio posla, za koji sam uvjeren da će biti od koristi i za Grad Belišće i za Općine Erdut i Odžaci, a kroz koji će se povezati neolitik s biciklističkim stazama, rekao je gradonačelnik Burić.

O samoj ideji za projekt pod nazivom Neolit Bike Tour, koji povezuje Belišće, Erdut i općinu Odžaci, govorio je Milorad Lukić iz Srbije:

-Ova cikloturistička ruta povezivat će arheološka nalazišta na sve tri lokacije. Općina Erdut se u projekt uključuje kroz odmaralište, grad Belišće kroz biciklističku infrastrukturu koja među ostalim obuhvaća i izgradnju biciklističke staze Belišće – Gat, a općina Odžaci kroz biciklističku stazu od same granice do nalazišta i odmarališta na jezeru u Bogojevu.

O važnosti cikloturizma, par riječi je rekao i načelnik općine Erdut, Jugoslav Vesić, koji je naglasio kako su Belišće i Odžaci partneri na projektu, dok se njegova općina uključuje kao potpora, iako će i na njihovom području, u sklopu izgradcnje državne ceste između Osijeka i Erduta biti izgrađena biciklistička staza.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content