Novosti|

U okviru provođenja mjera energetske učinkovitosti te smanjenja svjetlosnog onečišćenja na sustavu javne rasvjete Grada Belišća i nakon provedenog postupka međunarodne nabave, 21. listopada 2016. godine, gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić potpisao je Ugovor o usluzi poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete područja Grada Belišća s odabranim ponuditeljem tvrtkom Jadro-lux d.o.o. iz Triblja, odnosno članom Uprave Jozsefom Mezeiem.

Navedena se usluga odnosi na zamjenu 1252 postojeće svjetiljke javne rasvjete LED svjetiljkama u Belišću i njegovih 8 prigradskih naselja. Time Belišće postaje prvi grad u Slavoniji i Baranji koji će projektom energetski učinkovite javne rasvjete obuhvatiti sva svoja prigradska naselja.

Vrijednost projekta s PDV-om iznosi 3.990.750,00 kn. Opisanim zahvatom u rekonstrukciji sustava javne rasvjete procijenjene su znatne uštede, primarno zbog smanjenja potrošnje električne energije. Dodatno, zbog iznimno dugog vijeka trajanja LED modula u velikoj mjeri smanjit će se i troškovi održavanja. Nakon primjene mjera poboljšanja energetske učinkovitosti zajamčena ušteda električne energije za Grad Belišće iznosit će 81%, odnosno 678.168 kWh godišnje, a mjesečno 56.514,00 kWh.

Tvrtka Jadro-lux provest će ugovorena ulaganja kojima se postiže ušteda, a Grad Belišće će za to platiti naknadu sredstvima koja ostvari od ušteda kao posljedice provedenih mjera za poboljšanje energetske učinkovitost na javnoj rasvjeti. Također, bit će instaliran i sustav za upravljanje i nadzor javne rasvjete pod nazivom JADRO-SOFT s centralno nadzornim upravljačkim sustavom te kontrolorom za lokalno upravljanje svjetiljkama.

Naime, već krajem sljedećeg mjeseca trebala bi početi modernizacija javne rasvjete u Belišću i prigradskim naseljima, odnosno zamjenjivanje zastarjelih svjetiljki suvremenom, energetski učinkovitom i ekološkom LED tehnologijom.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content