Novosti|

Protekli dani bili su posebno svečani u Glazbenoj školi. U Glazbenom tjednu od ponedjeljka do četvrtka održano je čak 7 koncerata na kojima je sudjelovalo 160 izvođača iz Glazbene škole Valpovo i Belišće. Koncerti su se održavali u dvorani Glazbene škole u Belišću i u kapelici dvorca Prandau Normann u Valpovu te su se organizatori i publika ponovno mogli uvjeriti kako ta dva ambijenta svojom svečanošću i akustikom iznimno odgovaraju zahtjevima koncerata.

Glazbeni tjedan zauzima posebno mjesto u školskoj godini Glazbene škole: svojom važnošću potiče gotovo sve učenike da se pripreme za nastup jer je svima stalo biti dijelom ovog glazbenog slavlja. Ove  godine na osobit način zaokružuje školsku godinu, jer održan po prvi puta u svibnju predstavlja svojevrstan vrhunac u radu svakog učenika. Svaki od koncerata bio je iznimno uspješan, prikazao je raznovrsnost dječjeg muziciranja te ispunio dvorane do posljednjeg mjesta, što organizatore osobito veseli.

Koncerte u ponedjeljak i utorak otvorili su polaznici igraonice Belišće i Valpovo te na zanimljiv i razigran način predstavili svoja mala umijeća. Važno je napomenuti da velik dio polaznika igraonice nastavlja svoj glazbeni put ulaskom u redovan program glazbene škole.

Svaki koncert bio je  kolaž polaznika sa svih odjela škole i različitih uzrasta tako da zanimljivosti nije nedostajalo. Osim solista, iznimno zapažene nastupe imao je komorni tamburaški sastav, tamburaški orkestar i zbor glazbene škole koji su izborom atraktivnog programa i vrlo nadahnutim izvedbama oduševili publiku.

Posebnost ovog Glazbenog tjedna bio je koncert bivših učenika glazbene škole, sada polaznika srednje glazbene škole u Osijeku. Bilo je jako dojmljivo vidjeti i čuti našu djecu koja su svojim nastupom pokazala opravdanost svog glazbenog puta. Oni se redom svi izvrsno razvijaju kao mladi glazbenici, a sama činjenica da je trenutno čak 13 učenika u srednjoj glazbenoj školi potvrđuje, između ostalog, i kvalitetu rada naše škole te uspjeh svakog pojedinog nastavnika koji je znao razviti i usmjeriti  djetetovu ljubav prema glazbi.

Završna večer Glazbenog tjedna bila je posebno atraktivna. Na prvom su se koncertu predstavili učenici koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili nagrade. Mora se istaknuti da su polaznici Glazbene škole u ovoj školskoj godini dobitnici čak 19 prvih i 11 drugih nagrada međunarodnih natjecanja! Dugotrajnim pljeskom publika je nagradila svakog mladog glazbenika koji je svojim nastupom pokazao rezultate velikih napora i vježbanja i opravdanost odlaska na natjecanja i osvojenih nagrada.

Nakon toga uslijedila je prava poslastica, posebice za učenike. Koncert profesora iznimna je prilika da sami profesori nešto zasviraju, bilo kao solisti ili udruženi u raznovrsne komorne sastave, s ozbiljnim repertoarom, ali ponekad i nešto neuobičajenijim. A dvije izvedene skladbe bile su autorska djela kolega iz naše škole, profesora Vukadina i Ranogajca.

Završna je točka ponovno okupila 15 izvođača profesora koji su izveli Ples sa sabljama u obradi donedavnog kolege i izvrsnog mladog skladatelja Tihomira Ranogajca. Zajednički nastup pokazao je, između ostalog, snagu jednog mladog kolektiva koji nosi ovu školu. To su na kraju, sinoć potvrdili i neki dragi kolege iz drugih glazbenih škola, pomalo iznenađeni atmosferom i umijećima doživljenim na koncertima.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content