Novosti|

U petak, 17. ožujka 2017. godine, u Veliškovcima je otvoren Zavičajni školski muzej, za koji su zaslužni učenici i djelatnici Područne škole Veliškovci. Zahvaljujući donacijama sumještana i manjim dijelom posudbi, kroz protekla četiri mjeseca učenici su uspjeli prikupiti više od stotinu predmeta iz škrinjica svojih roditelja, baka i djedova i time dokazali da cijene baštinu svoga kraja te da uspomenom na prošlost žele uljepšati ne samo sadašnjost, nego i budućnost. Prigodnim programom, uz šokačku pjesmu, ples i recitale, mali Veliškovčani pokazali su koliko cijene kraj iz kojega dolaze, a Zavičajni školski muzej otvorenim je proglasila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković. Trud učenika i djelatnika pohvalio je i Darko Kovač, ravnatelj Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće.

O cjelokupnom projektu, odnosno ideji osnivanja Zavičajnog školskog muzeja, više smo doznali od Lovorke Kopić, nastavnice hrvatskog jezika u Područnoj školi Veliškovci, koja je rekla kako zamisao postoji već nekoliko godina, no realizirali su je unatrag nekoliko mjeseci, s ciljem čuvanja predmeta od propadanja i nestajanja.

– Zavičajni školski muzej osim toga ima i obrazovnu te odgojnu funkciju. Obrazovnu zato što djeca mogu vidjeti kako se nekada živjelo, a odgojnu utoliko što ih se uči da čuvaju svoju baštinu. Doista među prikupljenim predmetima ima svega, od žlice do ormara, no to je tek početak. Vjerujem da će sumještani, sada kada su vidjeli koliko smo ozbiljni u svom naumu, donositi još više stvari, kaže učiteljica Lovorka, koja je samo jedna od mnoštva učitelja koji su se uključili u ovaj projekt.

Među njima je i učiteljica razredne nastave Mirjana Majdenić, koja od početka svog rada s djecom njeguje tradiciju i običaje naših sela, ali u to uključuje i roditelje te bake i djedove.

– Zavičajni školski muzej dokaz je da su se u to svi rado uključili i potvrdili da čovjek bez prošlosti nema ni budućnosti. Našu tradiciju želimo sačuvati, a to možemo i kroz ovakve izložbe. Iako je ovdje više od stotinu predmeta, niti jedan ne možemo izdvojiti jer svaki ima svoju priču, napominje učiteljica Mirjana Majdenić.

Učiteljice kažu da su mogućnosti sada velike, posebno zato što su djeca iskazala veliko zanimanje za učenje i o nazivima i o uporabnoj svrsi pojedinih predmeta, o tome kako se nekada živjelo i koristilo svim tijm stvarima, što će zasigurno moći pokazati i dramska sekcija u nekoj od budućih priredbi.

Ravnatelj OŠ Ivana Kukuljevića Belišće poručio je kako u ovim vremenima globalizacije, nema važnijeg zadatka od očuvanja vlastitog identiteta i posebnosti, a da se djelatnici Područne škole u Veliškovcima trude raditi na očuvanju zavičajne kulture, bilo da se radi o materijalnoj ili nematerijalnoj baštini, što je osnivanjem Zavičajnog školskog muzeja dobilo i službenu formu.

– Škola je pravo mjesto za čuvanje ovih predmeta, jer se upravo ovdje djeca odgajaju i obrazuju. Djeca će kroz ove starine naučiti mnogo o svom kraju, a i mi odrasli ćemo rado razgledati ove predmete i evocirati uspomene na vlastito djetinjstvo i prošlost, rekao je ravnatelj Darko Kovač.

U ime Grada Belišća, svima uključenima u osnivanje Zavičajnog školskog muzeja u Veliškovcima, zahvalila se zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković.

– Mi znamo da ova ideja već jako dugo postoji, ne samo u ovoj Područnoj školi,  nego i u sva tri sela koja gravitiraju ovoj školi. Grad Belišće podržava ideju i pomoći ćemo koliko budemo mogli, između ostaloga i tako da ćemo, kad bude završen društveni dom u Gatu, ponuditi prostor za stalnu postavu. Tu ideju čuvanja starine, čuvanje onoga na čemu se temelji život ovoga kraja, to trebamo sačuvati za djecu koja pohađaju ovu školu, ali i za sve buduće generacije, poručila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content