Novosti|


U ponedjeljak, 27. veljače 2012. godine, u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano je zanimljivo predavanje pod nazivom Vegetarijanstvo i zdravlje. Predavanje je održala Jasna Glavašić iz Valpova, koja je već dvadesetak godina vegetarijanka, a tako odgaja i svoje četvero djece. Jasna je svim posjetiteljima objasnila da biti vegetarijanac ne znači biti zdrav, već je bitno zdravo se hraniti, unositi različite vrste namirnica, primjerice mahunarke, žitarice, voće i povrće, alge i začine (kurkuma, đumbir, sezam, korijander, morska sol, kardamon). Sve te namirnice sadrže visoku količinu bjelančevina, masti i vitamina koji se inače nalaze u mesu, ali ovdje ih možemo u većim količinama i zdravijim omjerima.

Jasna je naglasila da je bitno zdravo se hraniti i prezentirala nam glavne savjete za bolju prehranu:

1) budući da nemamo zube u želudcu, moramo jako dobro žvakati hranu u ustima
2) između obroka piti vruću vodu (s đumbirom)
3) jednom tjedno post
4) NE dijetama
5) svaki dan masaža
6) ne jesti na nogama
7) svaki dan vježbati obične vježbe ili vježbe za probavu
8) NE uskim hlačama i stezanju remena
9) nakon obroka sjediti pet minuta.

Nakon predavanja svi zainteresirani imali su priliku kušati vegetarijanske kobasice, pečenku od seitana, prepečene sojine komadiće, lepinje od crnog brašna i zdravi kolač od višanja, koje je pripremila Jasna. A sponzor vegetarijanske večeri u knjižnici bio je restoran Fontana iz Belišća, koji je poklonio vegetarijansku pizzu.

Također, posjetitelji su mogli vidjeti kako najjednostavnije napraviti mlijeko od soje, dobili mnoštvo korisnih savjeta, a dogovorena je i radionica izrade seitana. Za tu radionicu knjižnica Belišće još prikuplja zainteresirane te se možete javiti na 400-627 ili pogledajte više na facebook Gradske knjižnice i čitaonice Belišće.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content