Novosti iz života udruga|

Dana 8. veljače 2023. godine u Domu tehnike Valpovo održano je 65. školsko/međugradsko natjecanje mladih tehničara za učenike od 5. do 8. razreda, za H i P kategoriju, .

Na natjecanju je sudjelovalo 30 učenika iz OŠ Valpovo i OŠ Belišće.

Organizatori 65. natjecanja mladih tehničara na nivou države su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Natjecanje je obuhvaćalo pisanu provjeru znanja iz predmeta tehnička kultura za razred koji učenik pohađa, izradu tehničke tvorevine i predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja.

Učenici su se natjecali u slijedećim kategorijama i postigli ove rezultate:

H kategorija – Modelarstvo i maketarstvo – 5. r (Biljana Pantoš)

Natjecatelji su od 160 gramskog papira izrađivali model kante za zalijevanje.

1.     Lara Kelrajter
2.     Klara Jurić
3.     Saša Begović

P kategorija – Automatika – 5. – 8. r (Tomislav Kudeljnjak, Marijan Antolović, Biljana Pantoš)

Zadatak bio na eksperimentalnoj pločici izraditi model prometnog raskrižja. Model raskrižja sastoji se od dva semafora, jednog za vozila i jednog za pješake te jednom uličnom svjetiljkom.

1.     Luka Kudlaček
2.     Noa Karin
3.     Noa Stuburić

P kategorija – Fotografija – 5. do 8. r  (Goran Kupčerić, Dragan Francuz, Biljana Pantoš)

Fotografska tema je bila „Geometrijski oblici“. Natjecatelji su morali donijeti do 20 fotografija na zadanu temu, a od njih izabrati 3-6 komada i njih obraniti.

1.     Sara Ađić
2.     Lucija Špoljarić
3.     Sabina Vuksanić

P kategorija – Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina – 5. do 8. r (Biljana Pantoš, Bojan Fuderer, Davor Milošević)

Naziv tehničke tvorevine: Japaner

Natjecatelji su obrađivali šperploču na Unimat strojevima.

1.     Lukas Varžić
2.     Lorena Kasum
3.     Lorena Kasapović

Povjerenstva za ocjenjivanje radova: Biljana Pantoš, Marijan Antolović, Tomislav Kudeljnjak, Veljko Čvagić, Goran Dojkić, Ivana Francuz, Dragan Francuz.

Prvoplasirani očekuju poziv za županijski nivo natjecanja.

Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji natjecanja.

O natjecanju:

Tehničke aktivnosti znatno pridonose razvoju znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti učenika, a natjecanje mladih tehničara omogućuje afirmaciju darovitih i talentiranih učenika i time pridonosi njihovom ranom otkrivanju.

Sudjelujući u natjecanju mladih tehničara učenici već u osnovnoj školi stječu ozbiljna iskustva iz područja tehnike i tehnologije, što ih može motivirati za izbor budućega inženjerskog zvanja ili nastavak karijere u tehničkom području. Na taj se način učenici usmjeravaju u STEM području, što se ostvaruje rukovanjem različitim strojevima, alatima i priborom, izborom i obradom materijala, sastavljanjem i programiranjem sklopovlja, pri čemu natjecatelj izrađuje tehničku tvorevinu prema zadanoj dokumentaciji, koju potom predstavlja pred ocjenjivačkim povjerenstvom.

Natjecanje mladih tehničara organiziraju i provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture, županijski i gradski uredi za prosvjetu, kulturu, informiranje, sport i tehničku kulturu, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture. Natjecanje se provodi na temelju redovitog, izbornog i izvannastavnog programa tehničke kulture te programa dodatne nastave sadržane u Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu i programima posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost) koje se stječu u izvannastavnom i izvanškolskom programu tehničke kulture.

Učenici se natječu u dvanaest područja tehničke kulture unutar dviju kategorija:

·        H-kategorija (natjecanje se provodi po Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu za tehničku kulturu u osnovnoj školi – HNOS) i

·        P-kategorija (natjecanje se provodi po programu za posebna područja tehničke kulture, a organizatori natjecanja i smotre na školskoj/klupskoj razini su povjerenstva u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture).

Područja natjecanja u H-kategoriji su: maketarstvo i modelarstvo (V. razred), graditeljstvo (VI. razred), obrada materijala (VII. razred), strojarske konstrukcije (VII. razred), elektrotehnika (VIII. razred), elektronika (VIII. razred) i robotika (V. do VIII. razred).

U P-kategoriji učenici od V. do VIII. razreda pokazuju svoje kompetencije u sljedećim područjima: automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije i robotsko spašavanje žrtve.

Više fotografija:

https://www.facebook.com/CTKVB/

https://www.facebook.com/FotoklubVALPOVO/

Ivana Francuz
Foto: Goran Dojkić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content