Novosti|

Dana 20.veljače 2015. u Osnovnoj školi Darda održan je Okrugli stol „Podrška romskoj populaciji u sustavu obrazovanja“, kao završna aktivnost projekta Otvorena učinica.

Na okruglom stolu predstavljene su provedene aktivnosti u Dardi, Belišću i Jagodnjaku, rezultati projekta, te predstavljene preporuke za poboljšanje obrazovne strukture Roma. Svečanost je završila nastupom učenika korisnika projekta.

Na završnom događanju osim dijela korisnika – učenika, sudjelovali su roditelji, romski pomagači, te gosti – predsjednik županijske skupštine Osječko baranjske županije – Ivan Završki, ravnatelj Osnovne škole Ivana Kukuljevića iz Belišća- Darko Kovač, ravnatelj dječjeg vrtića iz Belišća – Zdenko Glasovac, voditeljica Ispostave HZZ Beli Manastir – Nada Šinko, ravnatelj Osnovne škole Jagodnjak – Lazo Kljajić, ravnateljica dječjeg vrtića Mali princ – Marijana Karpati.

Rezultate projekta predstavili su ravnatelj Osnovne škole Darda Janoš Boni, voditeljica projekta ispred Mirovne grupe mladih Dunav – Martina Uglik, koordinatorica projekta ispred OŠ Darda – Biljana Čović, asistentica projekta ispred Udruge žena Romkinja Romsko srce- Nadica Balog, te asistentica projekta ispred Udruge Romkinja Kašmir iz Belišća – Silvija Mitrović.

Projekt Otvorena učionica trajao je 18 mjeseci, bio je usmjeren je na ciljnu skupinu romske djece predškolske i školske dobi s područja općine Darda, Jagodnjak i grada Belišća, s ciljem veće uključenosti u odgojni-obrazovni sustav pripadnika romske nacionalnosti, pružanje jednakih mogućnosti u pristupu obrazovanju i razvoj kapaciteta pripadnika romske nacionalne manjine za pomoćnike u nastavi. Projekt je pružio podršku u organizaciji predškolskih aktivnosti, aktivnosti pomoći u učenju, edukaciju mladih romskih pomoćnika za pomoćnike u nastavi i provedbu izvannastavnih aktivnosti u romskim zajednicama, kroz osigurano stručno mentorstvo, te su ojačani kapaciteti škola i same romske zajednice za rad s romskom populacijom. U projektu je bio planirano uključivanje 130 djece, te je u konačnici u projektu uključeno preko 180 djece, obučeno je 16 asistenata što je za 4 više od planiranih, 20 nastavnika prošlo je obuku iz Romologije, napisane su preporuke, izdan napravljen kurikulum prema kome je provedena obuka, te su opremljene OŠ Darda I dvije igraonice za djecu u Jagodnjaku I Belišću. Kroz nove projekte osiguran je I nastavak provedbe aktivnosti u Dardi i Jagodnjaku, te kroz volonterski angažman u Belišću, te je aplicirano za nove projekte čije se odobravanje očekuje u lipnju 2015.

Projekt “Otvorena učionica“ (Open classroom- engl. financiran je uz potporu Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske I međufinanciran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Ukupna vrijednost projekta je 150.994,00 eura (približno 1.149.064,00 kuna) od čega EU sufinacira s 134.988,64,eura, odnosno približno (1.027.264,00 kuna).

Voditeljica projekta Martina Uglik – 095 915 64 23

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content