Novosti|

U organizaciji Stožera za zaštitu i spašavanje grada Belišća u subotu, 29. listopada u prijepodnevnim satima na Trgu Ante Starčevića održana je javna pokazna vježba u kojoj su po prvi puta na razini grada Belišća sudjelovale sve redovne snage u sustavu zaštite i spašavanje sa osnovnim ciljem ostvarivanja međusobne koordinacije rada na terenu u slučaju pojave katastrofe ili velike nesreće. Zbog požara u stambenoj zgradi na Trgu A. Starčevića pozvan je broj 112. Vrsta požara, broj ozlijeđenih i uklanjanje posljedica zahtjeva uključivanje više nadležnih službi – od vatrogasaca i Hitne pomoći, do policije, HGSS-a i Crvenog križa. Grad Belišće je tijekom 2009. godine potpisao i sporazum sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i Vatrogasnom zajednicom grada Belišća kojom su svi telefonski pozivi za dojavu požara na području grada Belišća preusmjereni na 112.

Scenarij nesreće

Požar je uočio slučajni prolaznik, koji je odmah nazvao jedinstveni europski broj za hitne slučajeve 112. Županijski centar 112 poziva VOC Belišće, pozvana je središnja vatrogasna postrojba DVD-a Belišće, čiji zapovjednik, nakon izlaska na intervenciju poziva VOC Belišće zbog potrebe spašavanja većeg broja ljudi sa stubišta zgrade i krova, te zbog potrebe pružanja medicinske pomoći. Na drugom katu zgrade na Trgu Ante Starčevića došlo je do požara zbog eksplozije plina. Dvije osobe iz stana pokušale su spriječiti širenje požara i spasiti osobe i stvari. Pri tome je jedna osoba zadobila opekline 2. stupnja na podlaktici, a druga osoba zadobila je opeklinu 3. stupnja na šaci. Iz susjednog stana dvije su osobe istrčale na hodnik te u strahu od širenja požara i velike količine dima pobjegle na krov. Penjući se, jedna osoba zadobila je ogrebotinu na podlaktici, a druga je izuzetno panično reagirala. Stanar iz trećeg stana je, bježeći prema izlazu stubišta, nespretno doskočio na desnu nogu i u padu zadobio prijelom desne potkoljenice.

ŽC 112 poziva i ostale redovne službe, te odgovorne službe za hitno isključenje struje i plina. Pozvani su i vatrogasci DVD-a Bistrinci zbog snabdijevanja vodom, te zbog gašenja. Vatrogasna postrojba DVD-a Belišće, koja je prva stigla na mjesto događaja, obavila je spašavanje osobe koja je ostala u ugroženom objektu, a izveli su i unutrašnju navalu za gašenje požara u objektu koristeći izolacijske aparate i mlaznice voda/pjena iz modula HDL. Bistrinački vatrogasci su za to vrijeme gore spomenuta vozila snabdijevali vodom, te se s tla borili s vatrom – gasili su zapaljene plastične materijale koristeći opremu za stvaranje srednje pjene. Obzirom da se dio stanara pred vatrom sklonio na krov zgrade, zbog njihove evakuacije na sigurno pozvana je Gorska službe spašavanja. Također, zbog većeg broja ugroženih osoba koje treba zbrinuti, pozvan je i Crveni križ Valpovo. Došla je i policija, te vozilo Hitne medicinske pomoći. Zbog velike ugroze stanovnika i broja hitnih službi koje sudjeluju u sprječavanju nesreće, 112 obavijestio je i Gradonačelnika koji je došao na mjesto događaja te sazvao hitnu sjednicu Stožera za zaštitu i spašavanje, kako bi se poduzele sve potrebne mjere i radnje za saniranje posljedica.
U cilju stvaranja intervencije u realnim uvjetima prilikom izvođenja vježbe korišteno je dimno sredstvo za školsku upotrebu koje se redovito koristi u vježbama ovakvog karaktera. Intenzitet ovog sredstva, koje je potpuno bezopasno za ljudsko zdravlje, imali su priliku osjetiti i prisutni građani koji su došli vidjeti vježbu. Upotreba ovog sredstva je iznenadila građane zbog čega im se ispred Stožera ispričavamo, ali nelagoda je potrajala kratko vrijeme, a svi sudionici vježbe uspješno su odradili svojoj zadatak. Gradonačelnik je odmah reagirao i putem HRV-a obavijestio građane, a nakon vježbe je putem 112 utvrđeno kako nije bilo poziva građana zbog korištenja dimnog sredstva.

Koordinirana akcija
Nakon spašavanja ugroženih i gašenja požara, gradonačelnik i članovi Stožera izvršili su analizu događaja, izvješteno je u kojim ustanovama su završili ozlijeđeni, a stanari kojima je potreban nužni smješta, po nalogu gradonačelnika smješteni su u dvoranu Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće. Gradonačelnik je naložio i hitno pozivanje 33 člana postrojbe Civilne zaštite opće namjene grada Belišća, kako bi se pomoglo stanarima u zbrinjavanju kućanskih stvari.

Na svu sreću, ovaj scenarij ipak se nije uistinu dogodio, riječ je tek o javnoj vježbi, u kojoj je sudjelovalo 34 osobe. Iako su Belišćani već imali priliku vidjeti nekoliko javnih vatrogasnih vježbi, ovo je bilo prvi puta da prezentaciji združene vježbe nekoliko službi – sudionici su bili DVD Belišće (12 osoba), DVD Bistrinci (5 osoba), Hrvatska gorska služba spašavanja (5 osoba), Gradsko društvo crvenog križa Valpovo (5 osoba), Policijska postaja Valpovo (2 osobe), Hitna medicinska pomoć (2 osobe), Područni ured za zaštitu i spašavanje Osijek i Županijski centar 112 (4 osobe). Cilj vježbe je bio upoznavanje s koordinacijom rada redovnih službi zaštite i spašavanja grada Belišća, upoznavanje s načinom obavljanja evakuacije osoba iz ugroženog objekta, s korištenjem unutarnje navale i opreme za gašenje pjenom, te s načinom i mjestom snabdijevanja vozila vodom. Nadalje, kroz ovu vježbu prezentiralo se spašavanje osoba s visine (HGSS), zbrinjavanje unesrećenih (Crveni križ i Hitna medicinska pomoć), te osiguranje mjesta događaja (PP Valpovo).

Pohvale i problemi
Iako je, uz manje teškoće, javna vježba nakon sat vremena privedena kraju, u narednih sat vremena gradonačelnik Zvonko Borić je sa sudionicima intervencije i članovima Stožera za zaštitu i spašavanje analizirao intervenciju. O samom tijeku i posljedicama koje je izazvao ovaj događaj, nakon gradonačelnika Borića, govorili su načelnik Stožera Josip Koprivnjak, zapovjednik intervencije Ivan Vincetić, predstavnik HGSS-a Stanice Osijek Slobodan Soldo, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Valpovo Dragan Luketić, pomoćnik načelnika za temeljnu policiju u PP Valpovo Božo Zelić, pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Zvonko Grgec, a u raspravu su se uključili i član Stožera dr. Danijel Kardoš, pomoćnica pročelnika Službe za zajedničke poslove Osječko – baranjske županije Ružica Slišković Bartoloti, predsjednik DVD-a Belišće Slavko Milekić, te predsjednik Vatrogasne zajednice grada Belišća Nikica Mužević. Iako se kroz sve komentare i izvješća provlačilo neočekivano aktiviranje dimne bombe, svi su ovu javnu vježbu ocijenili uspješnom, te indikativnom za eventualne propuste i nedostatke. Pri tome je kao jedan od ključnih problema istaknut nedostatak opremom za zaštitu dišnih organa (vatrogasci koji su sudjelovali u evakuaciji ozlijeđenih iz zgrade nisu imali dovoljan broj zaštitnih maski, a ista je situacija bila i s pripadnicima HGSS-a).

Gradonačelnik je istaknuo kako je prošle godine u vrijeme poplava 50 članova Stožera za zaštitu i spašavanje, zapovjedništva civilne zaštite kao i postrojbe civilne zaštite opremljene osnovnom zaštitnom opremom za rad. Na sjednici je zaključeno i to kako je u narednom razdoblju potrebno i osigurati od nezgode sve članove postrojbi zaštite i spašavanja. Članovi Stožera usvojili su na sjednici i prijedlog Plana pozivanja operativnih snaga zaštite i spašavanja, kojim je određeno da se cjelokupni sustav pozivanja i aktiviranja provodi putem 112 ali u slučaju nemogućnosti i vlastitim sustavom veza (teklić ili radioveza) koji će se postupno izgrađivati u nadolazećem razdoblju.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content