Novosti|

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u petak, 23. listopada 2015., u knjižnicama i brojnim drugim prostorima širom Hrvatske trajala je jednodnevna akcija nazvana Upali lampicu i čitaj!.

Tako se i Gradska knjižnica i čitaonica Belišće uključila u tu akciju, kao i svake godine na taj datum, čitanjem poezije i proze. Naziv Upali lampicu i čitaj! povezuje se upravo s mogućnošću čitanja zahvaljujući svjetlu, koje je ove godine dobilo poseban značaj. Naime, UN je 2015. godinu proglasio Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Tijekom povijesti, povećanjem udjela pismenoga i obrazovanoga stanovništva te promjenom društvenih okolnosti, čitanje je prošlo put od javnoga do privatnoga čina. Danas se pretežno čita za sebe, u intimnome prostoru, poistovjećujući čitanje s užitkom. U organiziranju akcije Upali lampicu i čitaj! u belišćanskoj knjižnici osmislili su čitanje za druge u suradnji s učenicima Osnovne škole Ivana Kukuljevića iz Belišća. Tako su se akciji pridružile nastavnice Vesna Liker-Dojkić, Krunoslava Kovač i Ivana Kovačević-Ivanišić koje su motivirale svoje učenice i učenike za javno čitanje o svjetlosti. Čitanju je pomogla i lampica koja je pritom bila upaljena kako bi se i simbolično istaknula važnost knjige u rasvjetljavanju mraka nepismenosti i neznanja.

Svrha ovakvih događanja jest popularizirati knjigu i čitanje na osobit način, poručuju iz Knjižnice Belišće. Više na Facebooku Gradske knjižnice i čitaonice.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content