Novosti|

Zavičajna udruga Ličana “Vila Velebita” Belišće danas je po četvrti put na odmorištu Drava u Bistrincima organizirala Smotru ličkih igara i običaja. No, ova manifestacija nije bila namijenjena samo Ličanima, nego svim ljudima dobre volje, kako je u pozivu naglasio Kruno Majer, predsjednik belišćanskih Ličana. Okupljanje sudionika, Ličana i svih znatiželjnika, bilo je u 10 sati, a  sportske igre kao što su bacanje kamena s ramena i bacanje potkove, započelo je uz zvuke harmonike, za što je bio zaslužan Tomo Jergović.

Ovo ličko druženje okupilo je dvjestotinjak Belišćana i prijatelja, sa ili bez ličkih korijena, a među njima je bio i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, koji se i natjecao u ringlanju, odnosno bacanju potkove. No, ipak, najveće zanimanje okupljenih izazvalo je bacanje kamena s ramena – i to pravog ličkog – donesenog prije mnogo godina iz Like. Natjecalo se i mlado i staro, i muško i žensko, kažu Ličani. Vrijedi svakako spomenuti i da je održana revijalna nogometna utakmica mladih Ličana, što je dokazalo da bez obzira na desetljeća koja su prošla od dolaska njihovih predaka iz brdovite Like u našu ravnu Slavoniju, budućnost belišćanske ličke udruge nije upitna.

Jednako tako nije upitna niti suradnja s prijateljskim udrugama, poput bizovačke udruge Ličana ili naših belišćanskih umjetnika iz Likovne udruge Bel art koji su ovom prigodom na odmorištu Drava održali Ličku likovnu koloniju, a slike nastale tom prilikom donirali su Zavičajnoj udruzi „Vila Velebita“ Belišće.

Naravno, nakon sportskih igara i navijanja, trebalo se okrijepiti ićem i pićem – bilo je tu kobasica i graha te osvježavajućih pića, a Smotra ličkih igara i običaja nastavljena je uobičajeno – uz pjesmu, ples, druženje i veselje.

Tekst i foto: Monika Đogaš (Gradski radio Belišće)

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content