Novosti|

Ovogodišnje obilježavanja Dana grada Belišća završeno je u nedjelju, 14. svibnja 2017. godine, druženjem papirničara u Ribičkom domu na lijevoj obali Drave. Tradicionalno okupljanje pod nazivom Belišće, grad papira – jučer, danas, sutra, organizirano je pod pokroviteljstvom Grada Belišća.

Druženju je i ove godine prisustvovao gradonačelnik Belišća Dinko Burić, još jednom potvrdivši doprinos nekadašnjih zaposlenika belišćanske papirne industrije, ali i naglasivši važnost papirne industrije u Belišću ne samo jučer i danas, nego i sutra odnosno u budućnosti. Govoreći baš o budućnosti, gradonačelnik Burić je tom prilikom najavio skori dolazak investitora iz Azerbajdžana, koji bi u belišćansko gospodarstvo trebali uložiti više od 150 milijuna eura.

Ovakva se druženja održavaju povremeno, od 2005. godine, na inicijativu nekolicine nekadašnjih zaposlenika, koji su s velikim zanimanjem pratili sudbinu postrojenja za proizvodnju papira, osobito Papir – stroja 3. To je postrojenje, svojevremeno, najsuvremenije u svijetu znatno pridonijelo visokoj reputaciji Belišća koje je postalo sinonim za papir i kartonsku ambalažu.

Pored pedesetak nekadašnjih zaposlenika, ovom su druženju prisustvovali Gojko Slijepčević i dr. Milorad Krgović, prošlogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Belišća za počasnog građanina, odnosno za životno djelo, doajeni gospodarstva Belišća, zaslužni za gospodarski uzlet Kombinata, ali i ukupnog razvoja, jer je upravo u vrijeme kada su oni upravljali Kombinatom Belišće i Tvornicom papira izgrađena značajna gradska komunalna infrastruktura i mnoštvo objekata zajedničkog standarda.

Okupljeni papirničari mogli su i razgledati izložbu fotografija postavljenu na vanjskoj terasi Ribičkog doma. Riječ je o fotografijama izgradnje tvornice papira i poluceluloze u privatnom vlasništvu Vitomira Lackovića, čiji je otac Faust Lacković, bio šef kapitalne izgradnje tvornice polukemijske celuloze u Belišću.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content